BGP, Border Gateway Protocol acılımına sahip olan bu isim, sınır geciş protokolu ismi ile Turkce'ye cevrilmektedir. BGP protokolu gunumuzde İnternet bağlantılarının kurulmasında ve genişletilmesinde kullanılan en temel protokollerin başında gelmektedir.
Kullanım alanı bir hayli yaygındır, fakat kucuk ve orta boy tipteki işletmelerin network dizaynı yaptığında kullanmak isteyeceği bir protokol değildir. BGP hem teoride hemde konfigurasyonda diğer routing protokolere gore oldukca zor bir protokoldur.

Routing protokoller IGP ve EGP olarak ikiye ayrılır. IGP protokoller aynı AS leri haberleştirirken, EGP ise farklı AS leri haberleştirir. Bu yuzden internet alt yapısında BGP routing protokolu kullanılır. BGP gercektende guvenilir, sağlıklı calışan bir routing protokol olmasına karşın yavaş bir routing protokoldur.
BGP protokolu her firmanın kullanacağı olcekte bir protokol değildir. BGP olceğini anlamak ve kullanmak icin işletmenin cok şubeli ve merkezden oluşan bir organizasyon yapısına sahip olmalı veya hizmet sağlayıcı bir firma olmalıdır. Aksi halde yonetim zorluğu ve uygulamasının buyuk olcekte deneyim gerektiren durumlar olduğundan problem yaşanması ve cozumu zor olacaktır.
tanıtım amaclı oyuzden kısa tuttum