Tevbe Suresi 40. ayeti ne anlatıyor? Tevbe Suresi 40. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Tevbe Suresi 40. Ayetinin Arapcası:اِلَّا تَنْصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللّٰهُ اِذْ اَخْرَجَهُ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا ثَانِيَ اثْنَيْنِ اِذْ هُمَا فِي الْغَارِ اِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِه۪ لَا تَحْزَنْ اِنَّ اللّٰهَ مَعَنَاۚ فَاَنْزَلَ اللّٰهُ سَك۪ينَتَهُ عَلَيْهِ وَاَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا السُّفْلٰىۜ وَكَلِمَةُ اللّٰهِ هِيَ الْعُلْيَاۜ وَاللّٰهُ عَز۪يزٌ حَك۪يمٌ
Tevbe Suresi 40. Ayetinin Meali (Anlamı):Eğer o Peygamber ’e yardım etmezseniz, iyi bilin ki, Allah ona vaktiyle yardım ettiği gibi yine edecektir: Hani kÂfirler onu Mekke ’den cıkardıklarında, ikinin ikincisi olarak mağarada iken arkadaşına: “Uzulme, Allah bizimle beraberdir!” diyordu. İşte o zaman Allah ona yardım etti, uzerine huzur veren emniyet ve rahmetini indirdi, onu goremediğiniz ordularla destekledi. KÂfirlerin bÂtıl inanc ve dÂvalarını alcalttı. Allah ’ın dÂvası ise zÂten her zaman yucedir. Cunku Allah, kudreti dÂim ustun gelen, her işi ve hukmu hikmetli ve sağlam olandır.
Tevbe Suresi 40. Ayetinin Tefsiri:Mekke ’de yıllar boyu muşriklerin en acımasız saldırı ve işkencelerine maruz kalan mu ’minler, Resûlullah (s.a.s.) ’in musaadesiyle peyderpey Medine ’ye hicret etmişlerdi. Geride pek az kimse kalmıştı. Resûlullah (s.a.s.), hicret etmek icin Rabbinin iznini bekliyordu. En sonunda bu izin de tahakkuk edince en sadık arkadaşı Hz. Ebubekir ile Medine ’ye doğru yola koyuldu. Hicret esnasında muşrikler tarafından ısrarla takip edilen Peygamber Efendimiz ve Hz. Ebubekir bir ara Sevr mağarasına sığınmışlardı. Muşriklerin seslerini duyuyorlardı. Ebubekir (r.a.) korkmuştu. Rivayete gore muşrikler, mağaranın girişindeki orumcek ağı ve guvercin yuvasını gorunce, iceride kimse yoktur, diye bırakıp gittiler. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, X, 95) Burada Hz. Ebubekir: “Eğer oraya gelen muşriklerden biri ayaklarına baksaydı, muhakkak bizi ayakları altında gorurdu” dedim de Resûlullah (s.a.s.): “Ey Ebubekir! Ucunculeri Allah olan iki kişi hakkındaki bu endişen niyedir” buyurdu. (BuhÂrî, FezÂilu ’s-sahÂbe 2; Muslim, SahÂbe 1) İşte Âyet-i kerîmede bu yardımın Allah ’ın gonderdiği meleklerden muteşekkil gorunmez ordu sayesinde olduğu dile getirilmektedir. Allah TeÂl orada Peygamberini, katından indirdiği gorunmez melek ordularıyla takviye etmiştir. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, X, 95) Bu melek orduları, mağaranın ağzına kadar yaklaşan muşrikleri şaşkınlaştırmış ve onları, Resûlullah (s.a.s.) ’i takipten alıkoymuşlardır. Yoksa Medine ’ye varıncaya kadar muşriklerin Allah Resûlune ulaşmaları ve onu bulmaları gayet kolaydı. Bu melekten ordular onlara mani olmuşlardır.
Bu sebeple:
Tevbe Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Tevbe Suresi 40. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan