Tahrim Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Tahrim Suresi 5. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Tahrim Suresi 5. Ayetinin Arapcası:عَسٰى رَبُّهُٓ اِنْ طَلَّقَكُنَّ اَنْ يُبْدِلَهُٓ اَزْوَاجًا خَيْرًا مِنْكُنَّ مُسْلِمَاتٍ مُؤْمِنَاتٍ قَانِتَاتٍ تَٓائِبَاتٍ عَابِدَاتٍ سَٓائِحَاتٍ ثَيِّبَاتٍ وَاَبْكَارًا
Tahrim Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):Peygamber sizi boşayacak olursa, bakarsınız sizin yerinize Rabbi ona sizden daha hayırlı olan, Allah ’a teslimiyet gosteren, inanan, gonulden itaat eden, tevbe eden, ibÂdete duşkun, oruc tutan dul ve bÂkire başka eşler nasip eder.
Tahrim Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:Resûlullah (s.a.s.) ’in sırrını actığı hanımının ismi ve ona ne soylediği Âyette acıkca belirtilmeyip sadece bunlara işaret edilir. Eğer bizim icin faydalı ve gerekli bir şey olsaydı elbette bu acıkca bildirilirdi. Dolayısıyla eşler arası ve aile mahremiyetine ait olduğu anlaşılan bu sırrın ne olduğunu araştırıp ifşÃ‚ etmek bizim icin doğru bir davranış değildir. Esas vazifemiz, verilmesi istenen mesajlar uzerine tefekkur edip derinleşmektir. Nitekim burada gozetilen maksat, Peygamberimiz (s.a.s.) ’in hanımlarını, yapılan bir hata yuzunden ikaz etmek ve kendilerine cok onemli bir şahsın hanımları olduklarını hatırlatmaktır. Ozellikle “sırrın ifşÃ‚sı” cok buyuk bir hatadır. Cunku Resûlullah (s.a.s.), dunyaya istikÂmet veren bir davanın temsilcisi idi. Bir taraftan mu ’minleri terbiye edip sağlam bir İslÂm cemiyeti teşekkul ettiriyor, bir taraftan da İslÂm duşmanlarıyla amansız bir mucÂdele yurutuyordu. Bu acıdan bakıldığında, dÂvanın merkez karargÂhı mevkiinde bulunan Efendimiz (s.a.s.) ’in devlethanesinde konuşulan sozlerin ve tutulması gereken sırların apayrı bir ehemmiyeti vardı. Bu hususta hanımlarından birinin gostereceği ihmal, buyuk zararlara yol acabilirdi. Bu sebeple Kur ’an, mes ’elenin uzerine buyuk bir ciddiyet ve dikkatle eğilmiş ve bunu, tum muslumanlara kıyamete kadar okuyacakları bir ibret dersi olmak uzere ebedîleştirmiştir.
4. Âyetteki “siz ikiniz” hitabının, ilgili rivayetlere bakıldığında, Hz. Aişe ile Hz. Hafsa ’ya yapıldığı gorulur. (bk. BuhÂrî, Tefsir 66/2; Muslim, TalÂk 31-34) Bunlardan Resûlullah (s.a.s.) ’in gonlunu almaları istenir. Ayrıca kıskanclık, sır yayma ve Efendimiz (s.a.s.) ’in hoşlanmayacağı her turlu aşırılıktan uzak durma konusunda ikaz edilirler. Hem peygamberleri hem de kocaları olan Allah Resûlu (s.a.s.) ’e karşı vazife ve sorumluluklarını tam olarak îf etmeleri, bu konuda ciddi olmaları ve ihmalkÂr davranmamaları oğutlenir. Her hususta ona yardımcı ve destekci olmaları talep edilir. Nitekim Allah ’ın, CebrÂil ’in, sÂlih mu ’minlerin ve meleklerin Resûlullah (s.a.s.) ’in yardımcısı, destekcisi ve dostu olduğu bildirilerek, işin ne kadar onemli ve ciddi olduğu gosterilmektedir. Daha sonra hitap, Efendimiz ’in butun hanımlarına cevrilerek, onlara Resûlullah (s.a.s.) ’e eş olmanın kıymet ve ehemmiyetini anlamaları oğutlenir. Teslimiyet, iman, ahlÂk, ibÂdet, zuhd ve itaatleriyle Peygamber ’e layık birer eş olmaları talep edilir. (bk. AhzÂb 33/27-34) Eğer bu hususta ihmalkÂr davranırlarsa, Peygamber de boşama hakkını kullandığı takdirde, ona burada guzel vasıfları bir bir sayılan kendilerinden daha hayırlı eşler lutfedeceği haber verilir.
Şimdi de, nesilleri dunyada kotuluklerden, kıyÂmet gununde de Allah ’ın azabından koruyabilmek icin İslÂm ’ın sağlam temelleri uzerine kurulmuş Âile yapısının onemine dikkat cekmek uzere buyruluyor ki:
Tahrim Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Tahrim Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan