EnfÂl Suresi 13. ayeti ne anlatıyor? EnfÂl Suresi 13. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...EnfÂl Suresi 13. Ayetinin Arapcası:ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ شَٓاقُّوا اللّٰهَ وَرَسُولَهُۚ وَمَنْ يُشَاقِقِ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ فَاِنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ
EnfÂl Suresi 13. Ayetinin Meali (Anlamı):Bu ceza, onların Allah ve Rasûlu ’ne baş kaldırmaları sebebiyledir. Kim Allah ve Rasûlu ’ne baş kaldırırsa şunu bilsin ki, Allah ’ın cezalandırması cok şiddetlidir.
EnfÂl Suresi 13. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂl ’nın kÂfirlerin kalplerine korku salması, muslumanlara olan en buyuk manevî destektir. Buna gore savaşın en onemli hedeflerinden biri, duşmanı korkutmak, moralini bozmak ve gozunu yıldırmaktır.
Meleklere verilen “Vurun!” emri, onların Bedir de fiilî olarak savaşa katıldıklarını haber verir. Bununla alakalı sahih rivayetlerden bazıları şoyledir:
Resûlullah (s.a.s.) Bedir gunu:
“İşte CebrÂil! Atının başından tutmuş, uzerinde de savaş techizÂtıyla yardımınıza gelmiş durumda!” buyurdular. (BuhÂrî, MeğÂzî 11)
Huvaytıb b. Abduluzza der ki:
“Ben Bedir ’de muşriklerle birlikte bulunmuş, ibret verici şeyler muşÃ‚hede etmiş ve melekleri gormuştum. Onlar gokle yer arasında Kureyşlileri olduruyor, esir ediyorlardı. O zaman kendi kendime: «Peygamber olduğu soylenen bu zat, muhakkak Allah tarafından korunuyor!» dedim. Gorduğum şeylerden hic kimseye bahsetmedim.” (HÂkim, III, 562/6084)
Ebû DÂvûd el-MÂzinî de şoyle der:
“Bedir gununde, muşriklerden bir adamı vurup oldureyim diye tÂkip ettim. Kılıcım daha ona dokunmadan başının yere duştuğunu gordum! Anladım ki onu benden başkası, yÂni bir melek oldurdu!” (Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 450)
KÂfirlerin boyle bir cezaya uğramaları; Allah ve Rasûlu ’ne karşı cıkmaları, onlarla savaşa curet etmeleridir. Fakat bu, sadece dunyadaki cezalarıdır. Âhirette ise cehenneme gireceklerdir.
O halde mu ’minler, goremedikleri Âlemde cereyan eden bu ilÂhî gerceklerin farkında olarak korkmadan ve geri kacmadan savaşa devam etmelidirler:
EnfÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
EnfÂl Suresi 13. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan