EnfÂl Suresi 17. ayeti ne anlatıyor? EnfÂl Suresi 17. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...EnfÂl Suresi 17. Ayetinin Arapcası:فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ قَتَلَهُمْۖ وَمَا رَمَيْتَ اِذْ رَمَيْتَ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ رَمٰىۚ وَلِيُبْلِيَ الْمُؤْمِن۪ينَ مِنْهُ بَلَٓاءً حَسَنًاۜ اِنَّ اللّٰهَ سَم۪يعٌ عَل۪يمٌ
EnfÂl Suresi 17. Ayetinin Meali (Anlamı):Onları savaşta siz kendi kuvvetinizle oldurmediniz; onları Allah oldurdu. Rasûlum! Duşmana bir avuc toprak attığın zaman da sen atmadın; Allah attı. Allah, mu ’minleri boylece neticesi guzel bitecek bir imtihana tÂbi tuttu. Şuphesiz ki Allah, hakkiyle işiten, kemÂliyle bilendir.
EnfÂl Suresi 17. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyetlerin iniş sebebiyle alakalı rivayetlerin iki tanesi şoyledir:
› Allah Resûlu (s.a.s.) Bedir savaşı gunu eline bir avuc kum alıp muşriklere doğru attı ve: “Yuzler cirkinleşsin!” buyurdu. Atılan kum taneleri orada bulunan butun muşriklerin gozlerine doldu. Nitekim muşriklerden hadiseyi bizzat yaşayan Hakîm b. HizÂm şoyle anlatıyor: “Bedir gunu gokten yere doğru gelen bir ses işittik. Sanki bir taşa carpan kum sesiydi. Meğer Allah Resûlu o kumu atmış ve biz bozguna uğramıştık. İşte “Duşmana bir avuc toprak attığın zaman da sen atmadın; Allah attı” (EnfÂl 8/17) Âyeti bundan bahseder. (VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 237)
› Bedir savaşı donuşu ashÂb-ı kirÂm, bu savaşta yaptıklarını anlatıp: “Ben filÂn filÂnı oldurdum, ben şoyle şoyle yaptım” gibi konuşmalarla birbirlerine karşı ovunmeye başladılar. Bu sebeple, oldurenin de, her şeyi takdir edenin de Allah TeÂl olduğunu, kulun ise bu işlere yalnız kastı ve kesbi ile katıldığını bildirmek uzere bu Âyet-i kerîme nÂzil oldu. (Kurtubî, el-CÂmi‘, VII, 384)
Bedir savaşında tecellî eden zafer, ganimet ve Hakk ’ın delillerini gormek gibi durumlar, Allah TeÂl ’nın mu ’minlere hususi ikramları olmuştur. Âdet savaşın butun ilÂhî planları, mu ’minleri en kulfetsiz yoldan zafere eriştirmek, kÂfirlerin tuzaklarını zayıflatıp, hilelerini boşa cıkarmak uzere yapılmıştır. Bu sebeple muşriklere hitaben buyuluyor ki:
EnfÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
EnfÂl Suresi 17. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan