EnfÂl Suresi 19. ayeti ne anlatıyor? EnfÂl Suresi 19. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...EnfÂl Suresi 19. Ayetinin Arapcası:اِنْ تَسْتَفْتِحُوا فَقَدْ جَٓاءَكُمُ الْفَتْحُۚ وَاِنْ تَنْتَهُوا فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَاِنْ تَعُودُوا نَعُدْۚ وَلَنْ تُغْنِيَ عَنْكُمْ فِئَتُكُمْ شَيْـًٔا وَلَوْ كَثُرَتْۙ وَاَنَّ اللّٰهَ مَعَ الْمُؤْمِن۪ينَ۟
EnfÂl Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey muşrikler! Siz zafer mi umuyordunuz; işte zaferi (!) gordunuz! Eğer kufurden ve Peygamber ’e duşmanlıktan vazgecerseniz, bu sizin icin daha hayırlı olur. Yok, yeniden savaşmaya ve duşmanlığa kalkışırsanız, biz mu ’minlere yine yardım ederiz. Bilin ki, sayıca ne kadar cok olursanız olun, buyuk bir topluluk hÂlinde bulunmanızın size vereceği hicbir fayda yoktur. Cunku Allah, mu ’minlerle beraberdir.
EnfÂl Suresi 19. Ayetinin Tefsiri:Burada muşriklere alayvari bir hitapta bulunulur. Cunku onlar kesin bir zafer elde etmek uzere Bedir ’e gelmişlerdi. Gelirken de KÂbe ’nin ortusune sarılıp: “Allahım, iki ordudan daha ustun olanına, iki topluluktan daha doğru yolda bulunanına, iki gruptan daha iyisine ve din bakımından daha faziletli olanına yardım et!” diye dua etmişlerdi. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, IX, 275) Zafer gercekleşti; fakat hic de onların istediği gibi olmadı. Savaş, muslumanların galibiyeti ile neticelendi. Bu vesileyle muşriklere, başlarına gelen musibetten ders alıp, Allah ve Rasûlu ile savaşmaktan vazgecmeleri, bunun kendileri icin daha hayırlı olacağı tavsiye edilir. Bu tavsiyeyi tutmadıkları takdirde başlarına gelecekler şoyle ihtar edilir:
Tekrar saldırdıkları takdirde Allah mu ’minlere yine yardım edecek ve kÂfirler yine mağlup olacaklar.
Sayıca ne kadar cok ve ne kadar zengin olurlarsa olsunlar toplulukları kendilerine bir fayda sağlamayacak.
Her durumda Allah, mu ’minlerin yanında, kÂfirlerin karşısında yer alacaktır.
Ancak mu ’minler de Allah ’ın kendileriyle beraber oluşunu kayıtsız şartsız sanmamalı, bu beraberliğin devamı icin gelen Âyetlerde beyÂn buyrulan tÂlimatlara sımsıkı sarılmalıdırlar:
EnfÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
EnfÂl Suresi 19. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan