A'rÂf Suresi 192. ayeti ne anlatıyor? A'rÂf Suresi 192. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...A'rÂf Suresi 192. Ayetinin Arapcası:وَلَا يَسْتَط۪يعُونَ لَهُمْ نَصْرًا وَلَٓا اَنْفُسَهُمْ يَنْصُرُونَ
A'rÂf Suresi 192. Ayetinin Meali (Anlamı):Onlara hicbir yardımı olmayan, bırakın onlara yardım etmeyi, kendilerine bile bir yardımı dokunmayan varlıkları mı?
A'rÂf Suresi 192. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyetlerde ulûhiyetin en başta gelen uc ozelliğine dikkat cekilir:
› Yaratma: Her şeyi yaratan Allah TeÂl ’dır. Onun dışındaki butun varlıklar O ’nun yaratığıdır. Dolayısıyla kendisi yaratılmış olan bir varlığın ilÂh olması mumkun değildir.
› Başkalarına yardım edebilme, onların butun ihtiyaclarını karşılamaya guc yetirebilme: Allah, her turlu yardım taleplerine cevap vere­cek kadar zengin, lutufkÂr, comert ve merhametlidir. O ’nun dışında hicbir varlık bu vasıflara sahip olamayacağı icin ilÂh da olamaz.
› Kendi kendine yetebilme. Allah kayyûmdur; bizzat kendi kendine var olduğu gibi, başka varlıkların var olması ve ayakta durması da O ’na bağlıdır. Allah samettir; O kimseye muhtac olmadığı gibi, butun yaratıklar O ’na muhtactır. Dolayısıyla Allah TeÂlÂ, kendi kendine yeterli olan ve hicbir yonden başka bir varlığın yardımına muhtac olmayan tek varlıktır. O ’nun dışındaki varlıklar ise bizzat ken­dilerine bile yardım etmekten Âciz olduğuna gore bunlara ulûhiyet kesinlikle izafe edilemez:
A'rÂf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
A'rÂf Suresi 192. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan