A'rÂf Suresi 206. ayeti ne anlatıyor? A'rÂf Suresi 206. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...A'rÂf Suresi 206. Ayetinin Arapcası:اِنَّ الَّذ۪ينَ عِنْدَ رَبِّكَ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِه۪ وَيُسَبِّحُونَهُ وَلَهُ يَسْجُدُونَ ۩
A'rÂf Suresi 206. Ayetinin Meali (Anlamı):Şuphesiz ki Rabbinin huzurunda bulunan melekler, asla buyuklenip O ’na ibÂdetten geri durmazlar. O ’nu dÂim tesbih eder ve yalnız O ’na secde ederler.
A'rÂf Suresi 206. Ayetinin Tefsiri: “Rabbin katındakiler”den maksat, O gun melekleri de gorursun; arşın etrafını kuşatmış, Rablerini overek tesbih ediyorlar” (Zumer 39/75) Âyetinde bahsedilen Allah ’a yakın meleklerdir. Bunlara aynı zamanda “Mele-i A ’l” denilir. Bunlar buyuklenip CenÂb-ı Hakk ’a kulluktan bir an bile geri durmazlar. Daima O ’nu tesbih ederler ve O ’nun icin secde ederler. Bu hususta diğer Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Goklerde ve yerde kim varsa hepsi Allah ’a aittir. O ’nun yakınında bulunan melekler ise, ne buyuklenip O ’na ibÂdetten yuz cevirirler, ne de yorulurlar. Gece gunduz usanmadan, ara vermeden Allah ’ı tesbih ederler.” (Enbiy 21/19-20)
Âyetlerde bahsedildiği uzere Allah ’a yakınlıkları ÂşikÂr olan melekler bile Allah ’a kulluk etmekten bir an geri durmayıp tesbih ve secde ederek kulluğa devam ettiklerine gore, her an gunah iş­leme durumunda bulunan insanların ibÂdete daha cok ihtiyacları bulunduğu acık­tır. Buna gore yaratılış maksatları kulluk olan insanların, Allah ’a kulluğu en buyuk şeref bilip dil ve kalpleriyle O ’nu tesbih etmeleri, O ’nun karşısında tam bir tevazu ile secdeye kapanmaları; Allah ’ın rızÂsını nefsÂnî isteklerinden ustun bilip Âyette ornek gosterilen melekler gibi bir kulluk şuuruna ve yaşayışına ulaşmaları istenmektedir
Bu Âyet-i kerîme okunduğu vakit tilÂvet secdesi yapmak gerekir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tilÂvet secdesi hakkında şoyle buyurur:
“Âdem oğlu secde Âyetini okuyup da secde ettiği zaman şeytan ağlayarak cekilir ve kendi kendine «vay» diyerek hayıflanır ve «bu kişi secde ile emrolundu, secde etti, ona cennet var; ben ise secde ile emrolundum isyan ettim, bana da ateş var» der.” (Muslim, İman 133)
Bundan sonra, bir mÂnada guzel ahlÂk, takvÂ, zikir, ibÂdet ve secde ile ulaşılacak cennet ganimetlerini hatırlatan EnfÂl sûresi gelmektedir:
A'rÂf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
A'rÂf Suresi 206. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan