HÂkka Suresi 23. ayeti ne anlatıyor? HÂkka Suresi 23. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...HÂkka Suresi 23. Ayetinin Arapcası:قُطُوفُهَا دَانِيَةٌ
HÂkka Suresi 23. Ayetinin Meali (Anlamı):Salkım salkım meyveleri eliyle koparabileceği mesafededir.
HÂkka Suresi 23. Ayetinin Tefsiri:Mahşer gunu cennetlik kullara amel defterleri sağ elinden verilir. Defterini sağ eliyle alan bahtiyar kul, Âdeta pekiyilerle dolu karnesini annesine babasına gostermek icin can atan bir cocuk gibi sevinir. “İşte defterim, buyurun okuyun!” der. (bk. İnşikÂk 84/9) Dunyada iken Âhiretin varlığına inandığını, bir gun gelip hesaba cekileceğini kesinlikle bildiğini ve buna gore guzel bir kul olmaya calıştığını bir şukrÂne ifadesi olarak dile getirir.
“ZÂten ben, bir gun hesaba cekileceğime kesin olarak inanmıştım” (HÂkka 69/20) Âyetini şoyle izah etmek de mumkundur: “Ben hesaba inanmakla beraber bircok kusur ettiğimi ve kendime gore kotu amellerimin değerinin az olduğunu biliyor ve bundan dolayı borcumun cok, alacağımın az cıkmasından korkuyor, hesap verirken bir zorlukla karşılaşacağımı zannediyordum. Oysa benim farkına varmadığım, hesaba bile almadığım en gizli, en kucuk amellerim dahi hesaba katılmış, yuksek kıymetler, değerler bicilmiş; bu ise benim değerimden, benim gucumden değil, nihÂyetsiz merhamet sahibi olan Rabbimin sırf lutuf ve ihsanıyla olmuş bir iyilik ve rahmettir.” Boyle der, sevinir ve Rabbine şukreder. Allah da onu dunya gunlerinde yaptığı guzel amellere bir mukÂfat olarak, bulunduğu her yerden eli ile meyvelerini alıp yiyebileceği cok guzel cennet bahcelerinde hoşnut olacağı bir hayatla mukÂfatlandırır.
Buna karşılık:HÂkka Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
HÂkka Suresi 23. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan