MeÂric Suresi 22. ayeti ne anlatıyor? MeÂric Suresi 22. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MeÂric Suresi 22. Ayetinin Arapcası:اِلَّا الْمُصَلّ۪ينَۙ
MeÂric Suresi 22. Ayetinin Meali (Anlamı):Ancak namazı hakkiyle kılanlar boyle değildir.
MeÂric Suresi 22. Ayetinin Tefsiri:Onlar namazlarını hakkıyla kılar ve bunu edaya buyuk bir sabır ve aşkla devam ederler. Terk, ihmal veya tembellik gostererek namazlarını kesintiye uğratmazlar. Namaz icindeki huşu, hudu ve Allah ’a tÂzim hallerini namazı bitirdikten sonra da surdururler. Allah ’ın razı olduğu mu ’min kişiliğinin oluşmasında namazın ne kadar ehemmiyetli olduğu anlaşılmaktadır. Bunun en guzel misallerinden birini Hz. Omer gostermiştir. Misver b. Mahreme (r.a.) şoyle anlatır:
“Omer b. HattÂb (r.a.) hancerlendiğinde zaman zaman baygınlık geciriyordu. Bir keresinde yanına girdim, ustune bir ortu ortmuşler, kendinden gecmiş vaziyette yatıyordu. Yanındakilere:
«–Durumu nasıl?» diye sordum.
«–Gorduğun gibi baygın» dediler.
«–Namaza cağırdınız mı? Eğer hayattaysa onu namazdan başka hicbir şey korkutup uyandıramaz» dedim. Bunun uzerine:
«–Ey Mu ’minlerin Emîri namaz! Namaz kılındı!» dediler. Hz. Omer hemen ayıldı ve:
«–Oyle mi? Vallahi namazı terk edenin İslÂm ’dan nasîbi yoktur.» dedi. Kalktı ve yarasından kanlar akarak namazını kıldı.” (Heysemî, Mecma‘u ’z-zevÂid, I, 295; İbn Sa‘d, et-TabakÂt, III, 35; Muvatta, TahÂret 51)
İbÂdetler husûsundaki titizliğin en canlı misallerinden biri de Kafkasların şanlı mucÂhidi Şeyh ŞÃ‚mil ’e Âittir. O, 1829 ’daki Gimri savunmasında, bircok sungu, kılıc ve kurşun yarası almıştı. Goğsunden girip sırtından cıkan bir sungu ciğerini parcalamış, ayrıca kaburgaları ve sağ koprucuk kemiği kırılmıştı. Cerrah olan kayınpederinin tedÂvileri neticesinde altı aya yakın bir zamanda ancak kendine gelebildi. Yaralandığı gunden itibÂren 25 gun boyunca komada yatan bu genc mucÂhid, yirmi beşinci gunun sonunda kendine gelip gozlerini acınca, başucunda annesini buldu. Ona soylediği ilk sozu:
“–Anacığım! Namaz vakti gecti mi?” oldu. (İbrÂhim Refik, EfsÂne Soluklar, İstanbul, 2002, s. 78)
Namazın peşinden zekÂt ve infak gelmektedir:MeÂric Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MeÂric Suresi 22. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan