Merhaba technopat ailesi, ilk once aranıza katıldığım icin cok mutluyum.

Sorunumu kısaca ozetlemek istiyorum.

Gecen hafta bir sistem topladım.

Fx 8350 işlemci, corsair cx600 (600 watt) psu, Asus m5a97 r2.0 anakart, gskill ripjawsx 1866 mhz 2x4 gb ddr3 bellek, samsung pro serisi ssd, asus hd7790 directcu 2 gb gpu,
Sistemi sorunsuz şekilde kurdum, temiz şekilde win7 64 bit ultimate ile formatladım.

İlk once asusun kendi driverını yukledim baya eski bir surumdu 2013 un 4 ayına aitti.

Bu driver ile kart cok duşuk bir performans veriyordu, 3dmark11 de 5000 puan (normalde 6000 uzeri puan vermesi normal) ayrıca karta yuk bindiğinde 80-90 derecelere kadar fırlama oluyordu.

Atinin sitesinden ekim ayına ait guncel bir driver yukledim bu driverları yuklerkende baya sorun yaşadım birkac kez sistemim donmuştu, neyse temiz şekilde driverları kurdum, kart performansı arttı 3dmark11 puanı 6100'e cıktı, Sıcaklıklarda istenilen değerlere geldi.

Herşey iyi guzel derken bilgisayarımda anlamsız şekilde donmalar meydana geldi, ekran kartına hafif yuk bindirdiğimizde (mesela hd video izlemeye başladığımızda) aynı anda bilgisayarda başka bir işlem yapmaya başladığımız anda bilgisayar donuyordu, reset tuşuyla sistemi yeniden başlatıyordum.

Bu sorun ilk bakışta ram sorunu gibi gorunuyordu, ramlerin zamanlamalarını kontrol ettim, 1866 dan 1600'e cektim, cp/nb frekansını arttırdım, xmp-docp profilini aktif ettim ama değişen birşey olmadı.

Dun gece uğraşırken ekran kartının driverını kaldırdım, bir sure takip ettim hic donma yaşanmadı, ozellikle bir işlem yaparken cok donma oluyordu o da şu.

Aida64 programının goruntu bağdaştırıcı ozelliklerinde dolaşırken 3-4 tıktan sonra bilgisayar donuyordu, ozellikle o kısımda donuyor

Neyse sonra emektar geforce 7300gs ekran kartını taktım driverını yukledim, hicbir şekilde donma olmadı.

Ramde bir problem olsa herhalde farklı ekran kartlarında da bu olayı yapardı.

Ben ekran kartından şuphelendiğim icin bugun vatan'a gidip 170 lira daha fark koyarak gtx660 oc kartı aldım ordan cıktım işe geldim eve akşam gideceğim henuz test edemedim ama icim icimi yiyor acıkcası.

Bilgisayar ustadlarının duşuncelerini bekliyorum sizce sorun hd7790 ekran kartında mıydı, kartı boşa değiştirmiş olma ihtimalim var mı (Aslında bu kart cok daha iyi 7790 dan ama sonucta durduk yere 170 lira verdik)

(Bios versiyonum guncel, psu 600 watt yeterli, kasa soğutmam gayet iyi sıcaklıklar normal, memtestte bir hata bulunamadı)

Yabancı kaynaklarda da ati kartlarda bu sorunları yaşayanların mesajlarını okudum, bircoğunda kart arızası yada diğer sistem donanımlarıyla olan bir uyuşmazlık uzerine duruluyor.

Ozellikle recep ustadın yorumunu bekliyorum, Sabırla okuduğunuz icin teşekkur ederim.