
A'rÂf Suresi 142. ayeti ne anlatıyor? A'rÂf Suresi 142. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...A'rÂf Suresi 142. Ayetinin Arapcası:وَوٰعَدْنَا مُوسٰى ثَلٰث۪ينَ لَيْلَةً وَاَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ م۪يقَاتُ رَبِّه۪ٓ اَرْبَع۪ينَ لَيْلَةًۚ وَقَالَ مُوسٰى لِاَخ۪يهِ هٰرُونَ اخْلُفْن۪ي ف۪ي قَوْم۪ي وَاَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَب۪يلَ الْمُفْسِد۪ينَ
A'rÂf Suresi 142. Ayetinin Meali (Anlamı):Tūr dağında ibÂdet etmesi icin Mûs ile otuz gece icin sozleşmiş, sonra ona on gece daha ilÂve etmiştik. Boylece Rabbinin belirlediği sure kırk geceye tamamlanmış oldu. MûsÂ, kardeşi HÂrûn ’a: “Kavmim icinde benim yerime gec, onların hatalarını duzelt; sakın ha bozguncuların yoluna uyma!” dedi.
A'rÂf Suresi 142. Ayetinin Tefsiri:İsrÂiloğulları Mısır ’dan ayrıldıktan sonra esaret bağlarından kurtularak hur ve bağımsız bir millet haline geldiler. Bunun uzerine Hz. MûsÂ, kavminin uyacağı şeriat kendisine oğretilmek uzere ilÂhî bir emirle Tur-i Sîn ’ya cağrıldı. Kendisine yuklenecek bu ağır vazifenin gerektirdiği kuvvet ve salÂhiyeti kazanmasını sağlayacak oruc, zuhd, ibÂdet, dua, murakebe, tezkiye ve tefekkur icin once otuz gunluk bir sure belirlendi. Sonra ihtiyaca binÂen on gun daha ilave edilerek bu sure kırka tamamlandı. Nitekim Bakara sûresi 51. Âyette bu surenin “kırk gece” olduğu kaydedilir. Gunduzleri de belirlenen bu sureye dÂhil olduğu halde, yalnızca “gece” buyrulması, ay hesabına gore gunun geceden başlaması hikmetine bağlıdır. Hz. Mûs bu esnada kavmini, Vadi ’ş-Şeyh denilen yere bıraktı. Kardeşi HÂrûn ’u da kavminin başında bulunup onları yonetmesi icin yerine vekil tayin etti. Kavminin ne yapacaklarına tam guvenemediği icin kardeşini ozellikle “bozguncuların yoluna uymama” konusunda uyardı. Hz. HÂrûn, peygamberlik gorevi hususunda onun emri altındaydı ve tebliğ calışmalarında ona yardımcı olmak uzere vazifelendirilmişti. Nitekim Âyet-i kerîmede: “Biz Mûs ’ya kitabı verdik, kardeşi HÂrûn ’u da beraberinde yardımcı kıldık” (Furkan 25/35) buyrulur.
Allah TeÂl ile konuşma ve O ’ndan vahiy alma oncesinde Hz. Mûs ’ya kırk gun riyÂzat yaptırılması ve ozellikle “gece” ifadesinin kullanılmasından şoyle bir mÂna sezilebilir: Allah ’a yakın olmak isteyen kulların, buyuk bir aydınlığa ve tecelli sabahına erebilmeleri icin geceler kadar karanlık ıstırap saatleri ile cile doldurmaları gerekmektedir. Cunku ilÂhî feyizler daha ziyade geceleri vaki olur. Butun başarı sabahları, ıstırap gecelerinin seherlerini izleyerek meydana cıkar. Nitekim oruc, ibÂdet ve riyÂzatla gecirilen bu kırk gecenin fecr-i sadık saatlerini andıran sonlarına doğru Hz. MûsÂ, Allah TeÂl ’nın kelÂmına mazhar olmuş ve şu tecelliye ermiştir:
A'rÂf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
A'rÂf Suresi 142. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan