A'rÂf Suresi 123. ayeti ne anlatıyor? A'rÂf Suresi 123. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...A'rÂf Suresi 123. Ayetinin Arapcası: قَالَ فِرْعَوْنُ اٰمَنْتُمْ بِه۪ قَبْلَ اَنْ اٰذَنَ لَكُمْۚ اِنَّ هٰذَا لَمَكْرٌ مَكَرْتُمُوهُ فِي الْمَد۪ينَةِ لِتُخْرِجُوا مِنْهَٓا اَهْلَهَاۚ فَسَوْفَ تَعْلَمُونَ
A'rÂf Suresi 123. Ayetinin Meali (Anlamı): Firavun, tehditler savurarak şoyle dedi: “Ben size izin vermeden ona iman ettiniz ha! Bu yaptığınız, halkı kendi memleketlerinden cıkarmak icin şehirde birlikte planladığınız bir oyundur. Ama başınıza neler gelecek, yakında goreceksiniz!”
A'rÂf Suresi 123. Ayetinin Tefsiri: Firavun, davet edip pek muhim menfaatler va‘dettiği sihirbazların bu kadar kalabalık halk onunde Hz. Mûs ’nın peygamberliğini tasdik ettiklerini ve şartların Mûs ’nın lehine, kendilerinin ise aleyhine donduğunu gorunce, başka bir planın peşine duştu. Bir şeytanlık yapmak istedi ve halkın zihnine bazı şupheler sokarak fikirlerini bulandırmaya calıştı. Once sihirbazları azarlayıp tehdit etti. Koleleri, kulları olarak gorduğu o insanlara, kendisi izin vermeden kafalarına gore Mûs ’ya nasıl iman ettiklerini sordu. Yani bunun imkÂnsız bir şey olduğunu, olduysa da buyuk bir suc ve tohmet sebebi sayılacağını soylemek istedi. Boylece tum meseleyi hukumdarlık şeref ve haysiyetinin ciğnenmesi ve şahsi gururunun pÂyimÂl edilmesi noktasına getirdi. Âdeta şoyle demek istiyordu: “Eğer siz iyi niyetle hareket etmiş olsaydınız, benim tarafımdan davet edilmiş olmanız bakımından, musabaka sonrasında ulaştığınız kanaatinizi once bana arzetmeniz ve bunu halka ilan icin benden izin almanız gerekmez miydi? Halbuki siz benim iznim olmadan inanıp, ustelik bunu herkese ilan ettiniz.” Bu sebeple tum gosterilerinin, sihirbazların Hz. Mûs ile kurmuş oldukları gizli bir planın, hÂince bir tuzağın neticesi olduğunu soyledi. Ona gore tum bunlar, musÂbaka meydanına gelmeden once yapılan bir anlaşmanın, bir danışıklı dovuşun, bir hîlenin ustaca sergilenmesinden başka bir şey değildi. Hedefleri de, Firavun ’a karşı bir komplo gercekleştirmek, hukumetin nufûzunu kırıp ulkede ihtilal yapmak, sonucta İsrÂiloğulları ’nı arkalarına alıp Mısır ’ın yerli halkı olan Kıptîleri oradan surup cıkarmaktı. Firavun, bu teşebbusuyle, bir taraftan halkı “vatan elden gidiyor” telaşına duşurup onları Hz. Mûs ve iman edenler aleyhine kışkırtıyor, bir taraftan da, yaptığı bu suclamanın doğru olduğunu itiraf etmeleri icin de sihirbazları şiddetli bir ceza ve olumle tehdit ediyordu. Ama sihirbazların artık bu tehditlere aldırış edecek halleri kalmamıştı:
A'rÂf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
A'rÂf Suresi 123. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan