Nuh Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 10. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nuh Suresi 10. Ayetinin Arapcası:فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ اِنَّهُ كَانَ غَفَّارًاۙ
Nuh Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):“Onlara dedim ki: «Rabbinizden bağışlanma dileyin! Cunku O, gunahları cokca bağışlayıcıdır.»
Nuh Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:Kur ’Ân-ı Kerîm, Allah ’a iman ve itaatin bolluk, bereket, huzur ve refaha vesile olacağını (bk. MÂide 5/66; A‘rÂf 7/96; Hûd 11/3, 52); imansızlık ve itaatsizliğin ise bereketi ortadan kaldırıp sıkıntı ve felaketlere sebep olacağını (bk. TÂh 20/124) yer yer hatırlatır. Burada da bu husus acıkca beyÂn edilmektedir. Nitekim Hz. Omer ’in şu hali, bu Âyetleri nasıl anlamamız gerektiğini gosteren acık bir misaldir:
Omer (r.a.) bir defasında yağmur duasına cıktı. Geri donunceye kadar bağışlanma dilemekten başka bir şey yapmadı. Yağmur yağınca, yanın­da bulunanlar: “Biz senin yağmur icin dua ettiğini gormedik” dediler. O da: “Ben goğun yağmur gelen kapılarına vurdum” buyurmuş sonra da Nûh sûresi 10-12. Âyetleri okumuştur. (Zemahşerî, el-KeşşÃ‚f, VI, 160)
Hasan Basri (r.h.) ’in şu tavsiyeleri de dikkate değerdir:
Rivayete gore meclisinde bulunan bir kişi, Hasan Basri (r.h.) ’e kuraklıktan şikayet etti. Ona: “Al­lah ’tan bağışlanma dile” dedi. Bir diğeri fakirlikten şikayet etti, ona da: “Al­lah ’tan bağışlanma dile” dedi. Bir başkası: “Allah ’a dua et de bana bir oğul ihsan etsin” dedi, ona da: “Allah ’tan bağışlanma dile” dedi. Başka biri bahcesin­deki kuraklıktan ona şikayet etti, ona da: “Allah ’tan bağışlanma dile” dedi. Boyle demesinin sebebi sorulunca da: “Ben kendiliğimden bir şey soylemedim” deyip yine bu Âyetleri okumuştur. (Zemahşerî, el-KeşşÃ‚f, VI, 160)
Hz. Nûh sozune devamla kavmine Allah ’ı hakkiyle tanımalarını, O ’nun buyukluk ve yuceliğini idrak ederek O ’ndan korkup cekinmelerini hatırlatır:Nuh Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nuh Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan