“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi nicin soyluyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi soylemeniz, Allah katında buyuk gazaba sebep olur” ayetini nasıl anlamalıyız?Kur ’an-ı Kerim ’de şoyle buyrulur:
“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi nicin soyluyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi soylemeniz, Allah katında buyuk gazaba sebep olur.” (Saf sûresi, 2-3)
Doğru sozluluk ve verdiği sozu yerine getirmek, hakiki imanın gereklerinden biridir. Mu ’minlere yalan soylemek yakışmadığı gibi, verdiği sozden caymak ve sozunun zıddını yapmak da yakışmaz. Cunku yalan, vakar ve şahsiyete aykırıdır. Vakar ve şahsiyet ise imanın temellerinden biridir. Ustelik bu davranış, Allah ’ın gazabını, kızgınlığını ceker. Allah ’ın gazabına uğrayanların akibeti ise husran ve pişmanlıktır.
İBRAHİM EN-NEHAÎ ’NİN (R.A.) İNSANLARA ANLATIP ACIKLAMAKTAN CEKİNDİĞİ AYETLER Tabiînden İbrahim en-NehÂî Hazretleri der ki: Uc Âyeti insanlara anlatıp acıklamaktan cekinirim, o Âyetler şunlardır:
“Kitabı okumakta olduğunuz halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi nasıl unutursunuz?” (Bakara sûresi, 44) “Ey iman edenler! Yapamayacağınız şeyi nicin soyluyorsunuz?” (Saf sûresi, 2-3) “Ben size yasakladığım şeye kendim aykırı davranmak istemiyorum; dilediğim, gucumun yettiği kadar bozuk duzeni duzeltmekten ibarettir; başarım da yalnızca Allah ’ın yardımıyladır; O ’na dayandım ve sadece O ’na yoneliyorum.” (Hud sûresi, 88) Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan