Cin Suresi 16. ayeti ne anlatıyor? Cin Suresi 16. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Cin Suresi 16. Ayetinin Arapcası:وَاَنْ لَوِ اسْتَقَامُوا عَلَى الطَّر۪يقَةِ لَاَسْقَيْنَاهُمْ مَٓاءً غَدَقًاۙ
Cin Suresi 16. Ayetinin Meali (Anlamı):Eğer insanlar ve cinler, Allah ’ın yolu uzerinde dosdoğru yuruselerdi, onlara bol bol yağmur verir, rızıklarını genişletirdik.
Cin Suresi 16. Ayetinin Tefsiri:İman ve istikÂmet uzere bir hayat yaşamanın nimetlerin bollaşmasına, huzur ve refahın artmasına, Allah ’ın zikrinden uzaklaşmanın ise sıkıntı ve felaketlerin gelmesine sebep olduğu bir kez daha vurgulanır. Burada “bol yağmur”, nimetlerin bolluğunu ifade eder. Cunku su hayattır. Bir yere, ancak orada su varsa yerleşilir. Ziraat, ekim dikim su ile yapılır. Su olmazsa hayat devam etmez, hicbir temel ihtiyac elde edilemez.
İman ve salih ameller maddeten ve mÂnen genişliğe vesile olacağı gibi kufur, gaflet ve nankorluk de hem maddeten hem mÂnen darlık ve sıkıntılara yol acar. Ozellikle Allah ’ı unutmak en buyuk musibettir. Âyet-i kerimelerde şoyle buyruluyor:
“Kim benim kitabıma sırt doner ve beni anmaktan uzak durursa, şuphesiz dunyada onun icin sıkıntılı, dar bir gecim vardır; kıyÂmet gunu de onu kor olarak diriltip huzurumuza getireceğiz. O: «Rabbim! Beni nicin kor olarak dirilttin? Oysa ben dunyada gozleri goren biriydim» diye itiraz edecek. Allah şoyle buyuracak: «Evet, boyle! Âyetlerimiz sana geldiğinde sen onları nasıl unutup bir kenara attıysan, bugun de sen işte oylece unutulur, bir kenara atılırsın!»”(TÂh 20/124-126)
O halde Allah ’ı zikre donmek, O ’nu daha guzel zikretmek icin de mescitlere koşmak luzumu ortaya cıkar. Bu sebeple buyruluyor ki:
Cin Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Cin Suresi 16. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan