
Muzzemmil Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Muzzemmil Suresi 3. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Muzzemmil Suresi 3. Ayetinin Arapcası:نِصْفَهُٓ اَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَل۪يلًاۙ
Muzzemmil Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):Gecenin yarısını ibÂdetle gecir. Yahut ondan biraz azalt.
Muzzemmil Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂlÂ, ilk Âyette Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ’in bir vasfını one cıkararak ona hitap eder. Bu, اَلْمُزَّمِّلُ (muzzemmil) vasfıdır. Bu vasıfta iki esas mÂna vardır. Birincisi “ortunme”, ikincisi “yuklenme”. Buna gore kelimeye şu mÂnalar verilebilir:
Birincisi; “Ey ortusune burunen Rasûlum, geceleyin kalk ibÂdet et.” Nitekim Resûlullah (s.a.s.), Hira dağında ilk vahyi aldığı esnÂda CebrÂil (a.s.) ’ı aslî suretinde gormuş, bu hÂdiseden fevkalÂde etkilenmiş, korkulu bir halde doğruca hanımı Hz. Hatice ’nin yanına vararak: زَمِّلُون۪ي زَمِّلُون۪ي (zemmilûnî, zemmilûnî

İkincisi; “Ey namaz kılmak, ibÂdet etmek icin giyinip hazırlanan Rasûlum!”
Ucuncusu; اَلزِّمْلُ (ziml) kelimesinin “buyuk bir yuk yuklenme” mÂnasına gore: “Ey peygamberlik gibi pek ağır bir emÂnet yukunu yuklenen Rasûlum, artık kalk da bu yuku taşıyabilecek kuvvet elde edebilmek icin gayret goster.” Bu acıdan “muzzemmil” vasfı, yoğun bir şuur hÂline ve derin bir aydınlanmaya işaret eder.
Bu hitaptan sonra Allah Resûlu (s.a.s.) ’e verilen ilk tÂlimat gece ibÂdetidir. Başta namaz olmak uzere geceyi ibÂdetle ihy etmektir. Ancak gecenin ne kadarını ibÂdetle gecirmek gerektiği hususunda net bir rakam verilmemektedir. Bazı miktarlar belirtilmekte, tercih hakkı Efendimiz (s.a.s.) ’e bırakılmak uzere, belirtilen bu miktarlara gore ibÂdet edilmesi emredilmektedir. Belirtilen miktarlar şunlardır:
Az bir kısmı hÂric butun gece.
Gecenin yarısı.
Yarısından biraz azı.
Yarısından biraz fazlası.
12 saatlik bir gece uzerinden hesap edilecek olsa yaklaşık: Az bir kısmı hÂric butun gece: 9-11 saat; gecenin yarısı: 6 saat; yarısından biraz azı: 4-5 saat; yarısından biraz fazlası: 7-8 saat.
Nitekim 20. Âyette haber verildiği uzere Resûlullah (s.a.s.) ve bir grup mu ’minler tarafından bu sure, yine 12 saat uzerinden gecenin ucte ikisine yakın: 7 saat, yarısı: 6 saat ve gecenin ucte biri: 4 saat şeklinde tatbik edilmiştir. Başlangıcta gece ibÂdeti hem Peygamberimiz (s.a.s.) ’e hem de muslumanlara farz kılınmıştı. Kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kıldılar. 20. Âyetle bu ibÂdet muslumanlara tahfif edilmiş, Efendimiz (s.a.s.) ’e “Rasûlum! Gecenin bir kısmında uyanıp sana mahsus bir ibÂdet olmak uzere teheccud namazı kıl” (İsr 17/79) emriyle farziyeti devam etmiştir. Daha cok “teheccud” olarak bilinen bu ibÂdet, diğer muslumanlar icin muhim bir sunnet kabul edilmiştir.
Efendimiz (s.a.s.) ’e verilen ikinci tÂlimat, Kur ’Ân-ı Kerîm ’i “tertîl” ile okumaktır. Tertîl; tecvidine, harflerin cıkışına dikkat ederek Kur ’Ân-ı Kerîm ’i ağır ağır, tane tane, mÂnasını duşunerek okumaktır. Boylece Âyetlerin mÂnası zihne iyice yerleşir ve muhtevası ruha tesir eder. Âyetlerde gecen Allah TeÂl ’nın zat ve sıfatlarının zikri kalbe kok salar. O ’nun buyukluğunu ve heybetini hissettirir. Rahmet mujdeleri, gonullerde şukran cezbesi uyandırır. Azap ve gazap ikazları kalpleri dehşete duşurur. Emir ve nehiylerin mÂna ve hikmeti tam olarak anlaşılır.
Resûlullah (s.a.s.), Kur ’an okumaktan zevk alan kimselerin bu zevki cennette de devam ettireceklerini ve Kur ’an okudukca derecelerinin artacağını şoyle ifade buyurmuştur:
“Her zaman Kur ’an okuyan kimseye şoyle denecektir: «Oku ve yuksel! Dunyada kurallarına tam uyarak, tertîl ile okuduğun gibi burada da kurallarına tam uyarak, tertîl ile oku. Şuphesiz senin merteben okuduğun Âyetin son noktasındadır.»” (Ebû DÂvûd, Vitr 20; Tirmizî, FezÂilu ’l-Kur ’an 18)
Peygamberimiz (s.a.s.) ’e pek buyuk bir sorumluluk yukleyen Kur ’Ân-ı Kerîm ’le gece ibadeti arasındaki derin irtibata gelince:Muzzemmil Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Muzzemmil Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan