En'Âm Suresi 142. ayeti ne anlatıyor? En'Âm Suresi 142. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...En'Âm Suresi 142. Ayetinin Arapcası:وَمِنَ الْاَنْعَامِ حَمُولَةً وَفَرْشًاۜ كُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللّٰهُ وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِۜ اِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُب۪ينٌۙ
En'Âm Suresi 142. Ayetinin Meali (Anlamı):Gerek yuk taşımaya elverişli olan, gerek derisinden, yununden, tuyunden sergi yapıp kullandığınız ve etinden, sutunden faydalandığınız evcil hayvanları yaratıp emrinize veren de Allah ’tır. Allah ’ın size ihsÂn ettiği rızıklardan yiyin ve şeytanın adımlarına uymayın. Cunku şeytan, sizin icin apacık bir duşmandır.
En'Âm Suresi 142. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂlÂ, ister zirÂî ister hayvanî olsun, burada sayılan nimetleri kulları faydalansınlar, yiyip icsinler, şeytana uymaktan vazgecip Allah ’a kulluk etsinler diye yaratmıştır. Bu Âyetin bir benzeri yukarda gecmişti. (bk. En‘Âm 6/99) Fakat orada, CenÂb-ı Hakk ’ın varlığına, kudretine ve oldukten sonra dirilmeye delil olması yonunde geldiği icin, sonunda Allah ’ın varlıkları yaratma gayesine dikkat cekmek maksadıyla “Her birinin meyvesine bir ilk ortaya cıktığı, bir de olgunlaştığı zaman bakın” (En‘Âm 6/99) buyrulmuştu. Burada ise, yine Allah ’ın kudretini hatırlatmakla beraber, muşriklerin rızk konusundaki yanlış duşunce ve iftiralarına, yasaklayıp haram kılma iddialarına karşılık, Yuce Hakk ’ın yaratmasındaki ihsan ve iyiliği ortaya koymak; her turlu zirÂî mahsullerle hayvanlardan istifadede helÂllik ve mubÂhlığın asıl olduğunu belirtmek uzere gelmiş bulunduğundan, Âyetin sonunda: “Urun verdikleri zaman onların urununden yiyin; mahsulun bicilip toplandığı gun fakirlerin hakkını verin. Fakat İsrÂf etmeyin. Cunku Allah, İsrÂf edenleri sevmez” (En‘Âm 6/141) buyrulur.
Âyette verilmesi emredilen hak, Mekke doneminde nÂzil olan “Mallarından hem yardım isteyen fakirlere, hem de muhtac olduğu halde iffetinden dolayı dilenmekten cekinen yoksullara pay ayırırlardı” (ZÂriyÂt 51/19. Ayrıca bk. MeÂric 70/24-25) gibi Âyetlerde beyÂn edilen ve Medine doneminde zekÂt farz kılınmadan once verilmesi talep edilen bir haktır. ZekÂt farz kılındıktan sonra bu emrin, mahsulatın zekÂtı olan oşurle ilgili hukumleri de icine aldığında şuphe yoktur.
142. Âyette gecen اَلْحَمُولَةُ (hamûle) kelimesi yuk demektir. Burada yuk taşımak icin kullanılan hayvanlar kastedilmiştir. اَلْفَرْشُ (ferş) ise henuz binilme cağına gelmemiş kucuk hayvan veya yunlerinden, kıllarından sergi, doşek yapılan; sutunden ve etinden istifade edilen hayvanlardır. Şimdi bu hayvanların hangileri olduğu beyÂn edilir:
En'Âm Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
En'Âm Suresi 142. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan