Muddessir Suresi 56. ayeti ne anlatıyor? Muddessir Suresi 56. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Muddessir Suresi 56. Ayetinin Arapcası:وَمَا يَذْكُرُونَ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ اللّٰهُۜ هُوَ اَهْلُ التَّقْوٰى وَاَهْلُ الْمَغْفِرَةِ
Muddessir Suresi 56. Ayetinin Meali (Anlamı):Ama Allah dilemedikce onlar duşunup oğut de alamazlar. İyi bilin ki, gonulden saygı duyulup, kendisinden sakınılması gereken de Allah ’tır, gunahları bağışlamaya tek yetkili olan da!
Muddessir Suresi 56. Ayetinin Tefsiri:Kur ’Ân-ı Kerîm, bir hatırlatmadır, bir oğuttur. İsteyen ondan oğut alıp, doğru yolu tutabilir. Fakat kulun dilemesi bile Allah ’ın dilemesine bağlı olduğu icin, kul kendine guvenmeyip, butun kalbiyle Allah ’a yonelerek her hususta O ’ndan yardım istemelidir. Cunku kendisine karşı saygı duyulmaya, korkulmaya layık olan da, gunahları bağışlayacak olan da yalnız O ’dur. Kullar O ’nun azabından korkup sakınmalı, gunahlarını bağışlamasını yalnız O ’ndan istemelidir. Allah ’tan korkmayan ne Âhirette ne dunyada hicbir şeyden korkmaz, korunmaz. Allah ’tan başkası da ne gunahları bağışlayabilir, ne koruyabilir. Bu sebeple her hikmetin başının, Allah korkusu ve Allah sevgisi olduğu anlaşılmaktadır.
Rivayet edildiğine gore Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “İyi bilin ki, gonulden saygı duyulup, kendisinden sakınılması gereken de Allah ’tır, gunahları bağışlamaya tek yetkili olan da!” (Muddessir 74/56) Âyetini okuyup şoyle dedi:
“Yuce Allah buyurdu ki: «Ben korkulacak, korkulup himayesine sığınılacak olanım. Benimle beraber başka bir ilÂha tapılmasın. Her kim benden korkar da benimle beraber başka bir ilÂh edinmezse onu bağışlayacak olan benim.»” (Tirmizî, Tefsir 74/4)
Resûlullah (s.a.s.) buyuruyor:
“Yuce Allah:
«- Kulum bana iki elini kaldırır dua ederse ben o elleri bağışlamadan geri cevirmekten utanırım» buyurdu. Melekler:
«- Ey bizim ilÂhımız! O, bağışlanacak kişilerden değil» dediler. Yuce Allah:
«- Fakat korkulacak olan da, bağışlayacak olan da benim. ŞÃ‚hit olun, ben onu bağışladım» buyurdu.” (Hakim Tirmizî, NevÂdiru ’l-usûl, s. 138)
Rabbimiz! Bizleri de o koruduğun ve bağışladığın bahtiyÂr kulların arasına kat. Cunku koruyacak olan da sensin, bağışlayacak olan da!..
Korkunc cehennem manzaralarıyla kÂfirleri uyaran ve kurtuluş vesilesi olarak Allah ’a gonulden saygı duyup O ’na itaatsizlikten sakınmayı, O ’nun affına sığınıp bağışlanma dilemeyi oğreten Muddessir sûresini, kıyÂmete yeminle başlayıp o gunun dehşetli sahnelerine yer veren KıyÂmet sûresi takip edecektir:Muddessir Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Muddessir Suresi 56. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan