
Kıyamet Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 3. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Kıyamet Suresi 3. Ayetinin Arapcası:اَيَحْسَبُ الْاِنْسَانُ اَلَّنْ نَجْمَعَ عِظَامَهُۜ
Kıyamet Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):Ne o, yoksa insan kendisinin kemiklerini toplayıp bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor?
Kıyamet Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂl kıyÂmet gunune yemin ederek soze başlar. Bu, kıyÂmetin ehemmiyetini, dehşetini ve kÂfirlerin iddialarının aksine mutlaka vuku bulacağını gosterir. İkinci yemin ise “nefs-i levvÂme” uzerine yapılır. Nefs-i levvÂme, “kınayan nefis” demektir. Bu, başkasını olabileceği gibi, daha cok yaptığı yanlışlar, işlediği gunahlar sebebiyle kendini kınayan nefistir. Kıyamet kesinlikle olacak, ona inanmayan nefisler, o gun kendilerini cok kınayacak, dunyada yaptıkları gunahlara, duştukleri gafletlere, heba ettikleri fırsatlara cok pişman olacaklardır. Hatta her nefis kendisini kınayacak, durumuna gore: “daha iyi işler niye yapmadım, daha guzel niye calışmadım” diye pişman olacaktır. (bk. En‘Âm 6/31; Zumer 39/55-58)
Muşrikler, insanın oldukten sonra yeniden dirilişini uzak goruyor, buna inanmak istemiyorlardı. Zaman zaman bu yonde Resûlullah (s.a.s.) ’e şiddetli itiraz ve isyanları oluyordu. Nitekim Ahnes b. Şureyk ve damadı Adiy b. Ebi Rebia Peygamberimiz (s.a.s.) ’in komşuları idi. Adiy bir gun Efendimiz (s.a.s.) ’e: “Ey Muhammed! Bana o kıyamet gununden haber ver bakalım. O ne zaman ve nasıl olacak?” demişti. Resûlullah (s.a.s.) da haber vermişti. Bunun uzerine Adiy: “Ey Muhammed! Ben onu gozumle gorsem bile doğrulamam ve sana da inanmam. Allah o kemikleri mi toplayıp bir araya getirecek?” demişti. Resûlullah (s.a.s.) de: “Allahım! Bu kotu komşularımın hakkından sen gel” diye dua etti. (Kurtubî, el-CÂmi‘, XIX, 93) Sûrenin, muşriklerin bu tur itirazlarına cevap olarak indiği anlaşılmakta ve Allah ’ın, oluleri yeniden mutlaka dirilteceğini haber vermektedir.
Evet, Yuce Allah insanı yeniden diriltecek, hatta onu, en ince kişilik cizgilerini taşıyan parmak uclarına kadar butun ozellikleriyle vucuda getirecektir. Burada “parmak ucları” ifadesinin kullanılması dikkat cekicidir. Cunku bugun artık herkesin bildiği gibi, parmak ucundaki izler her şahsa gore değişir. Hicbir insanın parmak ucu izi diğerine benzemez. Bu sebepledir ki, hırsızlık ve cinÂyet gibi suclarda parmak izleri, suclunun tespiti konusunda cok muhim bir delildir. Dolayısıyla Âyette, Allah ’ın parmak uclarını bile duzenlemeye kadir olduğu bildirilerek, her insanı otekinden ayıran en belirgin hususiyetlerden birine işaret edilmiş, bu izlerin nasıl bir incelik ve ozellik taşıdığına ve ilÂhî kudretin bunları nasıl bir mahÂretle yarattığına dikkat cekilmiştir. Bugun yapılan incelemeler, sadece parmak izleri değil, her insanın hucre yapısının kendine ozgu olduğunu, bir insandaki herhangi bir hucrenin dahi diğer insandaki herhangi bir hucreye benzemediğini ortaya koymuştur. Milyarlarca hucre ve hicbiri diğerine tıpatıp benzemiyor. Ne muazzam bir kudret akışı ve azamet tecellisi!... İşte dunyada bunları yaratan Allah, Âhirette de yeniden yaratmaya kadirdir. Fakat insan, hayvanlar gibi hur yaşayıp, nefsinin her arzusunu yerine getirebilmek, aklına gelen gunahı işleyebilmek icin onunde duran kıyametin gercekleşeceğini inkÂr eder. Onu yalanlamak ister. Gelip de başına bela olmasını istemez. İşine gelmediği icin de alay ederek, “ne zaman kopacakmış o kıyamet dedikleri?” diye sorar durur. Halbuki dunyada yaptıklarından Âhirette hesap vereceğine gercekten inanan kişi, gunah işleyemez, başkasının hakkına saldıramaz, yalan soyleyemez, hicbir zulum ve haksızlık yapamaz. Bu yanlışların birinci sebebi, Âhirete imanın olmayışıdır.
Halbuki kıyÂmet mutlaka kopacak; hele bakın kÂfir insan ne hallere duşecek:Kıyamet Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Kıyamet Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan