En'Âm Suresi 93. ayeti ne anlatıyor? En'Âm Suresi 93. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...En'Âm Suresi 93. Ayetinin Arapcası:وَمَنْ اَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرٰى عَلَى اللّٰهِ كَذِبًا اَوْ قَالَ اُو۫حِيَ اِلَيَّ وَلَمْ يُوحَ اِلَيْهِ شَيْءٌ وَمَنْ قَالَ سَاُنْزِلُ مِثْلَ مَٓا اَنْزَلَ اللّٰهُۜ وَلَوْ تَرٰٓى اِذِ الظَّالِمُونَ ف۪ي غَمَرَاتِ الْمَوْتِ وَالْمَلٰٓئِكَةُ بَاسِطُٓوا اَيْد۪يهِمْۚ اَخْرِجُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ اَلْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنْتُمْ تَقُولُونَ عَلَى اللّٰهِ غَيْرَ الْحَقِّ وَكُنْتُمْ عَنْ اٰيَاتِه۪ تَسْتَكْبِرُونَ
En'Âm Suresi 93. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah hakkında yalan uyduran veya kendisine hicbir şey vahyedilmediği halde “Bana vahiy geliyor” iddiasında bulunan kimseden, bir de: “Allah ’ın indirdiğinin benzerini ben de indiririm” diyenden daha zÂlim kim olabilir? Sen o zÂlimlerin olumun şiddetli sıkıntıları icinde can cekiştikleri ve meleklerin onlara pencelerini uzatarak: “Haydi cıkarın canlarınızı! Allah hakkında gercek dışı sozleriniz ve O ’nun Âyetlerini buyukluk taslayıp kabul etmeyişiniz yuzunden bugun aşağılayıcı bir azapla cezalandırılacaksınız” dedikleri zaman onların hÂlini bir gorsen.
En'Âm Suresi 93. Ayetinin Tefsiri:Muşrikler, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ’in Allah ’a iftira ettiğini, kendi hayalinden doğan sozleri Allah ’a isnat ettiğini soyluyorlardı. Onlardan bazıları da Kur ’an ile alay edip: “Duyduk, duyduk! İstesek elbette biz de bunun gibi şeyler soyleyebiliriz. Cunku bu, oncekilerin masallarından başka bir şey değil!” (EnfÂl 8/31) diyorlardı. İşte bu Âyette onların bu tur iddialarına cevap verilmekte, Allah ’tan gelen bu sozleri Hz. Muhammed (s.a.s.) ’in uydurmadığını, kendisine vahyedilmediği halde “Bana vahiy geliyor” diyenin en zalim kimse olacağı hatırlatılmaktadır. Hz. Muhammed (s.a.s.) ’in boyle bir haksızlığı yapması olacak şey değildir. Bilinen karakteri, şahsiyeti, doğruluk ve guvenilirliği boyle bir iddiaya uygun duşmemektedir. İnsanlara bile hic yalan soylemeyen bir kişi, nasıl olur da Allah hakkında yalan soyleyebilir? Kendi uydurduğu bir şey icin, “Bunu bana Allah vahyetti” diyebilir? O, boyle bir cur ’etin, buyuk bir sahtekarlık ve haksızlık olduğunu bilir ve boyle bir şey yapmaz. Dolayısıyla Âyet, bir taraftan Hz. Muhammed (s.a.s.) ’e gelen sozlerin Allah ’ın vahyi olduğunu anlatırken, diğer yandan da doğru soylediği halde onu yalanlayanların, onunla alay edip “ben de boyle sozler indirebilirim” diyenlerin buyuk bir gunah altına girdiklerini bildirmektedir. Devamında, boyle bir haksızlığa giriftar olanların olum anında karşılaşacakları korkunc bir manzaraya dikkat cekilerek kÂfirler uyarılır. Bu kimseler olum esnasında son derece şiddetli sıkıntılarla yuz yuze gelecekler, can alıcı melekler pencelerini uzatarak, ellerindeki demir balyozlarla vurarak, işkence ede ede ruhlarını cıkaracak, olumun ağır darbeleri altında bir turlu cıkmak bilmeyen ruhları icin: “Haydi cıkarın canlarınızı!” (En‘Âm 6/93) diyecekler ve onları işledikleri bu buyuk gunahları, kibirlenip ayetleri kabule yanaşmamaları sebebiyle pek alcaltıcı, aşağılayıcı bir azapla korkutacaklardır.
Gelen Âyette ise bu Âyetin devamı olarak kıyamet gununden bir manzaraya, dehşet verici bir safhaya dikkat cekilir:
En'Âm Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
En'Âm Suresi 93. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan