
İnsan Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? İnsan Suresi 3. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...İnsan Suresi 3. Ayetinin Arapcası:اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّب۪يلَ اِمَّا شَاكِرًا وَاِمَّا كَفُورًا
İnsan Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):Biz ona doğru yolu da eğri yolu da gosterdik. Artık isterse şukreder, doğru yolda gider; isterse nankorluk edip eğri yollara sapar.
İnsan Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:İnsan, kÂinat sarayının en değerli misafiridir. Allah TeÂl gokleri, yeri ve bunların icinde bulunan tum varlıkları yarattı. Son olarak insanı var edip, butun varlığı onun hizmetine verdi. İşte bu yaratılış surecinde o kadar uzun zamanlar gecti ki, belki bunu rakamla ifade etmek mumkun olmayabilir. Bu başı sonu belli olmayan uzun zamana اَلدَّهْرُ (dehr) denilir. ح۪ينٌ (hîn) ise sınırlı herhangi bir zaman, bir sure anlamındadır. Dehr dediğimiz bu uzun zaman icinde oyle bir vakit oldu ki, insan henuz o vakitte zikre değer bir varlık değildi. KÂinat onun icin yaratılıyor, her şey onun icin hazırlanıyordu, fakat o henuz ortada yoktu. İlm-i ilÂhîde insan denen varlığın yaratılacağına karar verilmişti, fakat onun henuz ilimden fiile gecip gun yuzune cıkma zamanı gelmemişti. Yani insan yokluk icinde bulunuyordu, yoktu.
İnsanın henuz zikre değer bir varlık olmadığı sure, toprak ve camur safhasından başlayıp, ana rahmindeki safhaları gecerek mukemmel insan halinde dunyaya gelmesine kadar gecen sure de olabilir. Nitekim devam eden Âyetler insanın bu yaratılış surecini anlatır:
Nutfe, menî icindeki milyonlarca spermden biridir. İnsanın tohumudur. Burada “emşÃ‚c” olarak sıfatlanmıştır. اَمْشَاجٌ (emşÃ‚c), karışmak, karıştırmak mÂnasındaki اَلْمَشْجُ (meşc)in, yahut karışım anlamındaki اَلْمَش۪يجُ (meşîc)in coğuludur. Burada erkeğin suyu ile kadının suyunun karışımına, yani spermin kadının suyuyla birleşmesi durumuna نُطْفَةٌ اَمْشَاجٌ (nutfetun emşÃ‚c) denilir. Boylece Âyette insanın, menî hayvancığının yumurta ile birleşmesiyle yaratıldığına işaret edilmiş olur. Allah TeÂlÂ, nutfe safhasından başlayarak kademe kademe insanı yaratmış, gercekleri idrak edebilmesi icin onu işitme ve gorme melekesiyle donatmıştır. Bundan maksat, onun onunu sonunu duşunecek, duyup gorduklerinden ders ve ibret alacak akıllı bir varlık olmasıdır. Cunku Allah TeÂl ’nın muradı, onu imtihan etmektir. Bu sebeple imtihanın butun şartlarını duzenlemiştir. Bunlarla birlikte peygamber gondermek ve kitaplar indirmek suretiyle insana cennete ve cemÂlullaha varan doğru yolu da gostermiştir; onu cehenneme surukleyecek eğri yolu da. Bu durumda insan icin iki yoldan birini tercih etmek duşer:
› Ya butun bu nimetlerin sahibine inanır, O ’nu tanır ve kendine lutfettiği nimetlerin şukrunu yerine getirmeye calışır;
› Ya da kalbinin kapılarını hidÂyete kapatarak kufur ve nankorluk yolunu tutar.
Ancak bu kadar lutf u inÂyetten sonra kufur ve nankorluk yolunu tutanları, cehennemde ayakların bağlanacağı zincirler, ellerin boyunlara takılacağı demir halkalar ve alev alev yanan cılgın bir ateş beklemektedir. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
“Cehennemlikler, boyunlarında demir halkalar ve zincirler olduğu halde suruklenecekler, kaynar suyun icine! Sonra da ateşte cayır cayır yakılacaklar.” (Mu ’min 40/71-72)
Şukreden mu ’min kullara gelince:İnsan Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
İnsan Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan