En'Âm Suresi 80. ayeti ne anlatıyor? En'Âm Suresi 80. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...En'Âm Suresi 80. Ayetinin Arapcası:وَحَٓاجَّهُ قَوْمُهُۜ قَالَ اَتُحَٓاجُّٓونّ۪ي فِي اللّٰهِ وَقَدْ هَدٰينِۜ وَلَٓا اَخَافُ مَا تُشْرِكُونَ بِه۪ٓ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ رَبّ۪ي شَيْـًٔاۜ وَسِعَ رَبّ۪ي كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًاۜ اَفَلَا تَتَذَكَّرُونَ
En'Âm Suresi 80. Ayetinin Meali (Anlamı):Kavmi İbrÂhim ’le tartışmaya girişti. İbrÂhim onlara şunları soyledi: “Şimdi siz benimle Allah hakkında mı tartışıyorsunuz? Oysa Allah beni doğru yola iletmiş bulunuyor. Ben, sizin Allah ’a ortak koştuğunuz şeylerden korkmam. Cunku ben inanıyorum ki, Rabbimin izni ve iradesi olmadan hicbir varlık bana zarar veremez. Rabbimin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Hic duşunup oğut almaz mısınız?”
En'Âm Suresi 80. Ayetinin Tefsiri:Putperest kavmi, İbrÂhim (a.s.) ’ın getirdiği bu sağlam delilleri kabule yanaşmadıkları gibi, onunla tartışmaya girişirler. Atalarının dini uzere kalmakta ve taklide tutunmakta direnirler. Hz. İbrÂhim ’i, tapmakta oldukları putların ceşitli musibet ve belÂlarına uğramakla korkutmaya calışırlar. Fakat İbrÂhim (a.s.) bunlar karşısında geri adım atmaz. Kendini hidÂyete erdiren, varlığını ve birliğini kesin olarak bildiği Allah hakkında tartışmanın anlamsız olduğunu; boyle bir acık hakikat karşısında onların sakat soz ve delillerine iltifatın mumkun olmayacağını soyler. Putlardan da korkmadığını; cunku ancak fayda ve zarar verme gucunde olanlardan korkulacağını, putların ise hicbir şeye gucu yetmeyen cansız nesneler olduğunu, dolayısıyla onlardan korkulmayacağını ifade eder. Bir mu ’min olarak kendisinin sadece, dilediği her şeyi yapan ve ilmi her şeyi kuşatmış olan Allah ’tan korktuğunu vurgular. Kendisinin putlardan değil, aslında şirk koştuklarından ve affedilmeyecek buyuk bir gunahı irtikap ettiklerinden dolayı onların Allah ’tan korkmaları lazım geldiğini acıktan ilan eder. Neticede “O halde, bilginiz varsa soyleyin bakalım: İki taraftan hangisi guven icinde olmaya layıktır?” (En‘Âm 6/81) sorusuyla kavmini tekrar duşunme, muhakeme ve mukayeseye davet eder. “Eğer biliyorsanız” kaydı ise, bÂtıl inanclardan kurtulmada doğru bilginin ehemmiyetine işaret eder.
Sorduğu sorunun cevabını yine Hz. İbrÂhim verir:
En'Âm Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
En'Âm Suresi 80. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan