En'Âm Suresi 65. ayeti ne anlatıyor? En'Âm Suresi 65. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...En'Âm Suresi 65. Ayetinin Arapcası:قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلٰٓى اَنْ يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِنْ فَوْقِكُمْ اَوْ مِنْ تَحْتِ اَرْجُلِكُمْ اَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذ۪يقَ بَعْضَكُمْ بَأْسَ بَعْضٍۜ اُنْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْاٰيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ
En'Âm Suresi 65. Ayetinin Meali (Anlamı):Şoyle de: “O, ustunuzden veya ayaklarınızın altından size azap gondermeye, yahut sizi fırkalar hÂlinde birbirinize duşurup kiminize kiminin hıncını tattırmaya elbette kadirdir.” Bak, onlar iyice anlasınlar diye Âyetleri nasıl inceden inceye, dondure dondure acıklıyoruz?
En'Âm Suresi 65. Ayetinin Tefsiri:“Ustten gelen azap”, yıldırım duşmesi, taş yağması, kasırga esmesi, tufan olması gibi gok Âfetleridir. ZÂlim idarecilerin zulmu de buna dÂhildir. “Ayakların altından gelen azap” deprem olması, yerin gocmesi, sel gelmesi ve yangın cıkması gibi yer Âfetleridir. Onceki kavimlerin başına geldiği gibi CenÂb-ı Hakk ’ın bu musibetlerden birini, birkacını veya hepsini şimdi de insanların başına gecirmesi ve boylece onları cezalandırması mumkundur. Şuphesiz Allah buna hakkiyle kadirdir. Bundan daha beteri, Allah sizi zıt duşuncelere sahip farklı fırka ve partilere ayırarak birbirinize duşman edebilir. Boylece birbirinize saldırır, karşılıklı intikam alma hesaplarına girişir ve cok buyuk acılar cekebilirsiniz. Bu Âyet duşunce ayrılıklarının, duşmanlık, kavga ve savaşların muhim bir sebebi olduğuna dikkat cekmektedir.
Cabir b. Abdullah (r.a.) ’tan rivayet edildiğine gore “Allah, ustunuzden ve ayaklarınızın altından size azap gondermeye… kadirdir” (En‘Âm 6/65)buyruğu nÂzil olunca, Resûlullah (s.a.s.): “Yuce Al­lah ’ın himayesine sığınırım” buyurdu. “Yahut sizi fırkalar halinde birbirinize duşurup kiminize kiminin hıncını tattırmaya kadirdir” (En‘Âm 6/65) buy­ruğu nÂzil olunca, bu sefer: “Onceki ikisi daha ehvendir” buyurdu. (BuhÂrî, Tefsir 6/2)
Ummetin fırkalara bolunmesi ve birbirleriyle savaşması konusunda Allah Resûlu (s.a.s.) şoyle buyurur: “Aziz ve celil olan Allah ’tan uc husus istedim. Bana ikisini verdi, birisini vermedi. Rabbimden, gecmiş ummetleri helak ettiği şeylerle bizi helak etmemesini dile­dim bunu bana verdi. Yine Rabbimden bizden olmayan bir duşmanı bize ustun getirmemesini diledim, onu da bana verdi. Yine Rabbimden bizi gruplar halinde birbirimize duşurmemesini diledim, bu­nu bana vermedi.” (NesÂî, KıyÂmu ’l-leyl 16; Muslim, Fiten 19-20)
Ayrılığa duşmemenin, mevcut bir ayrılık varsa bu tehlikeden de kurtulmanın yolu olarak, Allah ’ın birleştirici ve butunleştirici ipi olan Kur ’an ’a sarılmak gerekmektedir. Bu sebeple Kur ’an ’ın gercekliğine dikkat cekilerek buyruluyor ki:
En'Âm Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
En'Âm Suresi 65. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan