En'Âm Suresi 31. ayeti ne anlatıyor? En'Âm Suresi 31. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...En'Âm Suresi 31. Ayetinin Arapcası:قَدْ خَسِرَ الَّذ۪ينَ كَذَّبُوا بِلِقَٓاءِ اللّٰهِۜ حَتّٰٓى اِذَا جَٓاءَتْهُمُ السَّاعَةُ بَغْتَةً قَالُوا يَا حَسْرَتَنَا عَلٰى مَا فَرَّطْنَا ف۪يهَاۙ وَهُمْ يَحْمِلُونَ اَوْزَارَهُمْ عَلٰى ظُهُورِهِمْۜ اَلَا سَٓاءَ مَا يَزِرُونَ
En'Âm Suresi 31. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah ’ın huzuruna cıkmayı yalan sayanlar elbette husrana uğramışlardır. KıyÂmet ansızın başlarına kopuverince onlar, sırtlarına yuklendikleri suc ve gunah yukleri altında: “Dunyada yaptığımız gunahlar, kacırdığımız fırsatlardan dolayı yazıklar olsun bize!” diye dovunup feryat ederler. Şunlara bakın! Ne kotu bir yuk taşıyorlar!
En'Âm Suresi 31. Ayetinin Tefsiri:Âhirete inanmayan ve bir gun Allah ’ın huzuruna cıkıp hayatının hesabını vereceğini duşunmeyen bedbahtlar buyuk bir zarara uğrayacaklardır. Cunku hem cennetteki ebedi nimetlerden mahrum kalacaklar, hem de buyuk bir azabın icine duşeceklerdir. Bu kimseler olum gelip dunyadan ayrıldıklarında veya yeniden dirilip Allah ’ın huzuruna cıktıklarında, gunahlarını sırtlarına yuklenmiş olarak, pişmanlık ve uzuntulerini gizleyemeyecekler, “İmkan varken dunya hayatında yapamadığımız hayırlı ameller ve işlediğimiz gunahlar sebebiyle yazıklar olsun bize!” diyeceklerdir.
Gunahın sırta yuklenilmesiyle alakalı olarak tefsirlerimizde şoyle bir acıklama yer alır: Mu ’min kabrinden cıktığında onu gayet guzel yuzlu, duzgun yapılı ve mis kokulu bir yaratık karşılar ve ona: “Beni tanıdın mı?” diye sorar. Mu ’min: “Hayır tanımadım” diye cevap verince o: “Ben senin sÂlih amellerinim, haydi bin sırtıma, seni taşıyayım. Cunku, dunyada iken sen beni taşımıştın” der. Nitekim bu mÂnaya işaretle Âyet-i kerîmede “Takv sahiplerini, binek uzerinde ikram ile Rahman ’a goturduğumuz gun” (Meryem 19/85) buyrulur. KÂfiri ise kabrinden cıktığı anda cirkin gorunuşlu ve kotu kokulu bir yaratık karşılar ve ona: “Beni tanıdın mı?” diye sorar. O: “Hayır tanımadım” diye cevap verince şoyle der: “Ben senin kotu amellerinim, dunyada iken bana cok binmiştin, bugun de ben sana bineceğim.” İşte Âyetteki “sırtlarına yuklendikleri suc ve gunah yukleri altında” (En‘Âm 6/31) ifadesinin mÂnası budur. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn,VII, 236)
Dolayısıyla insan, dunya hayatını Âhiret penceresinden seyretmeli, dunyanın mahiyetini iyi kavramalı ve Âhiret mahrumu olmamalıdır. Cunku:
En'Âm Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
En'Âm Suresi 31. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan