
Kur ’Ân ’ın insanlara etkisi var mıdır? Kur ’an ’ın insan uzerindeki etkileri.Hic şuphesiz soz sanatı ile insan rûhunun sıkı bir alÂkası vardır. Ku ’an ’ın tesirinde bu husûsun da rolu buyuktur.
Kur ’Ân tilÂveti bir zikirdir. Kur ’an-ı Kerim, Allah kelÂmı olması sebebiyle -Arapca bilsin veya bilmesin- okuyucusunun uzerinde tÂrifi imkÂnsız derin ve esrÂrengiz bir tesir icr ederek onu kendisine ceker. Bu, aynı zamanda Kur ’an ’ın sahip olduğu belÂğatın ve insanustu ses ve mûsikî Âhenginin tabiî bir neticesidir. Zira belÂğat ile Psikoloji İlmi arasında sağlam bir alÂkanın olduğu, bugun artık iyice yerleşen bir kanaat hÂline gelmektedir. Hic şuphesiz soz sanatı ile insan rûhunun sıkı bir alÂkası vardır. Ku ’an ’ın tesirinde bu husûsun da rolu buyuktur.
KUR ’AN ’IN ETKİLERİ Kur ’an ’ın nağmesi kulağa eriştiğinde kalb butun sÂfiyetiyle ona yonelir, ondan buyuk bir lezzet ve halÂvet duyar. Biraz ilerleyince ise mehÂbet ve haşyete gark olur. Bazı Âyetler kulaklara ulaştığı anda insana sevinc ve haz verir, kalbini yumuşatır, onu ferahlatır ve imanını artırır; bazı Âyetler de korku ve dehşetle urpertir, kalpleri titretir. Bunu gayr-i muslim pek cok insan da itirafa mecbur kalmıştır.[1]
Şu Âyetler Kur ’an ’ın gonullere tesir ettiğini acıkca ortaya koymaktadır:
“Eğer biz bu Kur ’an ’ı bir dağın tepesine indirseydik onun, Allah ’a tÂzimi sebebiyle başını eğip parcalandığını gorurdun.” (Haşr, 21)
“…Rab ’lerini tazim edenlerin derileri onu okuyup dinlerken urperir. Sonra derileri ve kalpleri Allah ’ı anmakla ısınıp yumuşar, sukûnet bulur…” (Zumer, 23)
Kur ’an ’ın tesiri sÂyesinde Musluman olan Prof. Dr. Jeffrey Lang ise duygularını şoyle anlatmaktadır:
“Sonradan Musluman olan pek cok kişinin de bildiği gibi, Kur ’an ’ın bu hakîkî gucunu hissetmek icin Musluman olmak şart değildir. Cunku pek cok insan, Kur ’an ’ın bu tur tesirini hissettikten sonra İslÂm ’ı secmiştir. Ayrıca, İslÂm ’la uğraşan pek cok gayr-ı muslim akademisyen de aynı hususu ifade eder. Arapca uzmanı olan ve Kur ’an-ı Kerim ’in İngilizce ’deki en iyi tercumelerinden birini yapan Arthur J. Arberry, hayatında gecirdiği zor bir donem boyunca, Kur ’an ’ın kendisini nasıl desteklediğini anlatır. Arapca Kur ’an ’ı dinlemenin kendi kalp atışlarını dinlemeye benzediğini ifade eder. Gayr-i muslim bir yazar olan Frederick Denny, Kur ’an ’ı okurken, okuyucunun «esrarengiz, bazen de urpertici bir hÂl» hissetmeye başladığından, bazen «son derece korkutucu bir tecrube» yaşadığından bahseder. Okuyucu, Kur ’an ’ı okuduğu duşuncesinden ziyÂde, Kur ’an ’ın kendisini okuduğu hissine kapılır.”[2]
KUR ’AN ’IN İNSAN UZERİNDEKİ ETKİLERİ Son gunlerde inancın, duanın, Kur ’Ân okumanın ve diğer zikirlerin insan uzerindeki tesirleri uzerine ilmî araştırmalar yapılmaktadır. Mesel Dr. Ahmet el-KÂdî, “Kur ’Ân ve Stres” konusunda bir araştırma yapmış ve hazırladığı tebliği 1984 ’de İstanbul ’da yapılan İslam Tıp Kongresi ’ne sunmuştur. Bu bilim adamı, araştırmalarının neticesinde, Kur ’Ân kelimelerindeki ses hususiyetlerinin stresi azalttığını tespit etmiştir.[3]
Dipnotlar:
[1] Bkz. MÂide, 83; EnfÂl, 2; İsrÂ, 107-109; Zumer, 23; Abdulkadir AtÂ, Azametu ’l-Kur ’Ân, Beyrut 1984, s. 87. [2] Prof. Dr. Jeffrey Lang, Melekler de Sorar, trc. S. Levin İcten, İstanbul 2004, s. 190; Frederick Denny, Islam, New York: Harper&Row Pubirshers, 1987, s. 88. [3] http://www.thehealthnews.org/tr/news/05/11/10/dua.tedavi.iyilesme.html, (23.04.2007)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Ebedi Yol Haritası İslam, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
OKUMAK KALP İLE OLUR, SIRLAR O ZAMAN ACILIR