
MÂide Suresi 89. ayeti ne anlatıyor? MÂide Suresi 89. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MÂide Suresi 89. Ayetinin Arapcası:لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللّٰهُ بِاللَّغْوِ ف۪ٓي اَيْمَانِكُمْ وَلٰكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْاَيْمَانَۚ فَكَفَّارَتُهُٓ اِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاك۪ينَ مِنْ اَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ اَهْل۪يكُمْ اَوْ كِسْوَتُهُمْ اَوْ تَحْر۪يرُ رَقَبَةٍۜ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلٰثَةِ اَيَّامٍۜ ذٰلِكَ كَفَّارَةُ اَيْمَانِكُمْ اِذَا حَلَفْتُمْۜ وَاحْفَظُٓوا اَيْمَانَكُمْۜ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمْ اٰيَاتِه۪ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
MÂide Suresi 89. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Bunun kefÂreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisiyle on fakiri bir gun sabah akşam doyurmak veya giydiğiniz orta hallisiyle onları giydirmek yahut bir koleyi hurriyetine kavuşturmaktır. Buna gucu yetmeyen uc gun oruc tutmalıdır. İşte yemin ettiğinizde onu bozmanın kefÂreti budur. Bununla birlikte, yeminlerinize bağlı kalıp gereğini yerine getirin. Şukredebilmeniz icin Allah size Âyetlerini işte boyle acıklamaktadır.
MÂide Suresi 89. Ayetinin Tefsiri:Ağızdan kasıtsız bir şekilde, duşunmeden ve rastgele cıkan yeminlerin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Bunların gereğini yerine getirmek lazım gelmediği gibi, bozulması da bir kefaret gerektirmez. Cunku bu bir akit değildir. Fakat gelecekle alakalı olarak “vAllahi şoyle yapacağım, boyle yapacağım, şoyle olursa boyle edeceğim” tarzında kişinin kendini bağladığı, sağlam bir irade ve niyetle akdettiği yeminler bağlayıcıdır. Bunların gereğini yerine getirmek icap eder. Aksi takdirde cezayı gerektirir. Bu tarz yapılan yemin iki turludur. Birincisi gunah olmayan bir şeye yemindir ki, bunun bozulması caiz değildir, buyuk gunahtır. Diğeri gunah olan bir işi yapmaya yemindir ki, bunda sebat etmek bozmaktan daha gunahtır. Bu sebeple daha hafif olan gunah tercih edilerek boyle bir yemin bozulmalı ve kefareti odenmelidir.
Bozulan yeminin kefareti, kişinin maddî imkÂnlarının durumuna gore şu yollardan biriyle if edilir:
Maddî durumu musait olan:
› Ya ailesine yedirdiğinin orta derecesinden bir gun sabah akşam on fakiri doyurur,
› Veya on fakiri baştan ayağa giyindirir,
› Yahut bir koleyi ozgurluğune kavuşturur.
› Bunlardan birini yapmaya gucu yetmeyecek kadar fakir olan birisi ise, bozduğu yeminin kefareti olarak uc gun oruc tutar.
İslÂm, helÂl olan nimetleri haram kılmayı yasakladığı gibi, haram kıldığı şeylerden de şiddetle sakınılması gerektiğini haber verir:
MÂide Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MÂide Suresi 89. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan