MÂide Suresi 67. ayeti ne anlatıyor? MÂide Suresi 67. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MÂide Suresi 67. Ayetinin Arapcası:يَٓا اَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَۜ وَاِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُۜ وَاللّٰهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِر۪ينَ
MÂide Suresi 67. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer boyle yapmazsan elcilik vazîfeni yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şuphesiz Allah, kÂfirler topluluğunu doğru yola erdirmez.
MÂide Suresi 67. Ayetinin Tefsiri:“Bize duşen Allah ’ın mesajını tam olarak, acık ve anlaşılır bir şekilde size ulaştırmaktır” (bk. YÂsîn 36/17) diyen peygamberlerin, Allah ’tan gelen buyrukları gizlemeden ve hicbir değişikliğe tabi tutmadan insanlara ulaştırma sorumlulukları vardır. Dolayısıyla bu Âyet-i kerîme hem Peygamber ’i, hem de ondan sonra tebliğ vazifesini ifa edecek Âlimleri, dinle alakalı hicbir bilgiyi giz­lememeleri, en zor şartlarda bile tebliğe devam etmeleri hususunda ciddi bir şekilde uyarmaktadır. Hz. Aişe (r.a.) şoyle der: “Her kim Hz. Muhammed (s.a.s.) ’in vahiyden herhangi bir şey giz­lediğini soyleyecek olursa, şunu bil ki o kimse yalan soylemiştir. Cunku Yuce Allah: « Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer boyle yapmazsan elcilik vazifeni yerine getirmemiş olursun»” (MÂide 5/67) buyurmaktadır.” (BuhÂrî, Tevhid 46; Muslim, İman 287)
Tebliğ vazîfesinin ihmÂli, kişiyi hem bu dunyada hem de Âhirette pek cok sıkıntılara dûcÂr eder. Bu hususta Ebû Hureyre (r.a.) şoyle buyurur:
“AshÂb-ı kirÂm arasında şu gerceği hep duyardık:
KıyÂmet gununde bir kişinin yakasına, hic tanımadığı biri gelip yapışır. Adam şaşırarak:
«–Benden ne istiyorsun? Ben seni hic tanımıyorum ki!» der.
Yakasına yapışan kişi ise:
«–Dunyada iken beni hat ve cirkin işler uzerinde gorurdun de, îkaz etmez, beni o kotuluklerden alıkoymazdın.» diyerek ondan dÂvÂcı olur.” (Munzirî, et-Terğîb ve ’t-terhîb, Beyrut 1417, III, 164/3506)
Fudayl b. IyÂz (r.h.) der ki:
“Kur ’Ân-ı Kerîm ’i okuyup mÂnasını anlayan kimse; peygamberlerin tebliğ etmekle sorumlu olduğu şeylerden o da sorumlu olacaktır. Cunku onlar, peygamberlerin vÂrisi sayılırlar.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 226)
Âyette yer alan “Allah seni insanlardan koruyacaktır” (MÂide 5/67) ifadesi, Peygamber Efendimiz ’in hayatının Allah tarafından emniyet altına alındığını haber verir. Artık bundan boyle Allah onu, insanlardan, ozellikle din duşmanlarından gelecek zararlara karşı koruyacaktır. O halde korkmasını ve cekinmesini gerektirecek bir durum yoktur. Nitekim şu rivayet bu mevzuu daha kolay anlamayı sağlar:
Resûlullah (s.a.s.) Medine ’ye gelişinden sonra bir ge­ce uyuyamadı ve: “Keşke ashÂbımdan liyakatli bir adam bu ge­ce gelip beni korusa” buyurdu. Hz. Aişe der ki: “Biz bu durumda iken, birbirine de­ğen silahların seslerini işittik.” Peygamber (s.a.s.): “Kim o?” deyince, O, “Sa‘d b. Ebi VakkÂs” dedi. Efendimiz: “Nicin geldin?” diye sorunca da, “İci­me Allah Resûlu (s.a.s.) adına bir korku duştu. Onu korumaya geldim” dedi. Bunun uzerine Resûlullah (s.a.s.) ona dua etti, sonra da uyudu. (BuhÂrî, Cihad 70; Muslim, FedÂilu ’s-sahÂbe 39-40) Hz. Aişe der ki: “Allah seni insanlardan koruyacaktır” (MÂide 5/67) Âyet-i kerîmesi nÂzil oluncaya kadar Allah Resûlu, muhafızlar tarafından işte boylece korunurdu. Bu Âyet inince Peygamber (s.a.s.) başını cadırdan cıkarıp: “Ey insanlar yanımdan ayrılıp gidebilirsiniz. Cunku beni Allah korumuştur” buyurmuştur. (Tirmizî, Tefsir 5/4)
Şimdi hitap tekrar Ehl-i kitaba yoneltiliyor:
MÂide Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MÂide Suresi 67. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan