
MÂide Suresi 38. ayeti ne anlatıyor? MÂide Suresi 38. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MÂide Suresi 38. Ayetinin Arapcası:وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُٓوا اَيْدِيَهُمَا جَزَٓاءً بِمَا كَسَبَا نَكَالًا مِنَ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ عَز۪يزٌ حَك۪يمٌ
MÂide Suresi 38. Ayetinin Meali (Anlamı):Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına bir karşılık ve Allah tarafından caydırıcı bir ceza olmak uzere sağ ellerini bilekten kesin. Allah kudreti dÂim ustun gelen, her işi ve hukmu, hikmetli ve sağlam olandır.
MÂide Suresi 38. Ayetinin Tefsiri:اَلسِّرْقَةُ (sirkat), sozlukte “başkasının malını gizli olarak almak, hırsızlık etmek” demektir. Dinî bir terim olarak “hırsızlık”, “başkasına ait bir malın, muhafaza edildiği yerden sahibinin rızÂsı olmaksızın ve sahiplenmek kastıyla gizlice alınması” anlamına gelir. Bu sucu işleyen kimseye de “hırsız” denir. Âyette hırsızlık yapan erkek ve kadının ellerinin kesilmesi emredilmektedir. Ancak hırsıza el kesme cezasının verilebilmesi icin genel olarak şu şartların oluşmuş olması gerekir:
Hırsız, cezaî ehliyetin gereği olan temyiz gucune sahip ve ergenlik cağma ulaşmış olmalıdır. Yaptığı işin haram olduğunu bilmelidir. Hırsızlığın haram olduğunu bilmeyen yeni musluman olmuş bir kimseye bu ceza uygulanmaz. Hırsızlığı kasıtlı olarak yapmalı, yani başkasına ait oldu­ğunu bildiği bir malı sahiplenmek maksadıyla bilincli bir şekilde ve isteyerek al­mış olmalıdır. Malı, muhafaza edildiği yerden gizlice almış olmalıdır. Acıkta bırakılan veya koruma altın­da bulunmayan bir malın alınması had cezasını gerektiren hırsızlık sucunu oluştur­maz. Calınan mal hukuken korunan, iktisadî değere sahip olmalıdır. Mesel meyve, sebze gibi kısa surede bozulan şeylerin calınmasında da el kesme cezası uygulan­maz. Aclık, zaruret ve zorlama gibi hırsızlık sucunu işlemeyi kısmen veya tama­men mazur gosterecek bir mazeret bulunmamalıdır.
Calınan malın değeri belirli bir miktara ulaşmış olmalıdır. Hanefîler ’e gore bu sikkeli, hÂlis 28 gr altın veya bu değerde bir şeydir. ŞÃ‚fi ve MÂlikîler ’e gore 1 gr altın; Hanbelîler ’e gore de uc 8.5 gr gumuş veya 1 gr altındır.
Bu şartlar altında hırsızlık yapan kişi, eğer bu sucu ilk defa işlemişse, yetkili makamlar ve şahıslar tarafından sağ eli bileğin­den kesilir. İkinci kez aynı sucu işlerse sol ayağı topuktan kesilir. Ucuncu kez hırsızlık yaparsa, tevbe edip halini duzeltinceye kadar hapsedilir.
Hırsızlığın cezasının el kesme şeklinde olmasının hikmetiyle alakalı şu izahlar yapılabilir:
- Hırsız, zenginin eli ve dayanağı mevkiinde olan malını aldığı icin onun da eli kesilir. Boyle olunca sanki hırsız, o insanın elini kesip koparmış gibidir. O, haksız bir yolla başkasının hakkını aldığı icin onun da elini kesip parcalarlar.
- Goklerin ve yerin hazîneleri Allah ’ındır. (bk. Munafıkûn 63/7) Kula Âit olan butun mal mulk, Allahu TeÂl ’nın kulun yanındaki hazinesidir. Kul ise onun bekcisidir. Hırsızlık yaptığında izinsiz olarak Mevl ’sının hazinesine el uzattığından, ihanet etmek suretiyle uzattığı o elin kesilmesi cezasına carptırılır.[1]
Hırsızın tevbe etmesi durumunda yapılması gerekenlerle ilgili buyruluyor ki:
[1] Malın ve paranın hırsızlığı olduğu gibi, ibÂdetlerden de hırsızlık olur. Nitekim Allah Resûlu (s.a.s.): “İnsanların hırsızlık bakımından en kotusu, namazından calandır” buyurmuş; AshÂb: “Ya Rasûlallah! Kişi namazından nasıl calar?” diye sorunca da “Rukû ve secdesini tam yapmayarak” cevabını vermiştir. (Ahmed b. Hanbel, Musned, III, 56)
MÂide Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MÂide Suresi 38. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan