MÂide Suresi 51. ayeti ne anlatıyor? MÂide Suresi 51. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MÂide Suresi 51. Ayetinin Arapcası:يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارٰٓى اَوْلِيَٓاءَۢ بَعْضُهُمْ اَوْلِيَٓاءُ بَعْضٍۜ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَاِنَّهُ مِنْهُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ
MÂide Suresi 51. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey iman edenler! Yahudi ve hıristiyanları dost ve sırdaş edinmeyin. Cunku onlar birbirinin dostudur. Sizden kim onları dost edinirse, kesinlikle onlardan olur. Şuphesiz ki Allah, zÂlimler topluluğunu doğru yola erdirmez.
MÂide Suresi 51. Ayetinin Tefsiri:اَلْوَلِيُّ (velî

51-52. Âyetlerin iniş sebebiyle alÂkalı şoyle bir rivayet nakledilir:
HÂris oğullarından UbÂde b. SÂmit (r.a.) Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ’e gelip: “Ey Allah ’ın Rasûlu, benim yahudilerden bir cok dostum var. Onların dar zamanımda bana yardım edeceklerinden de eminim. Ama ben, o yahudi dostlarımın dostluğunu terk edip Allah ve Rasûlu ’un dostluğuna donuyorum; Allah ’a ve Rasûlu ’ne dostluk besliyorum” dedi. Orada bulunan Abdullah b. Ubeyy ise: “Ben, zamanın ilerde başımıza getirebileceği felÂketlerden korkan bir adamım. Onun icin onceki dostlarımın dostluğundan ayrılacak değilim” dedi. Peygamberimiz ona: “Ey Ebu ’l-HubÂb, yahudilerin dostluğunu UbÂde b. SÂmit ’inkine tercih ediyorsan buyur oyle yap!” buyurdu. Abdullah b. Ubeyy de: “Evet oyle yaptım” deyince bu (51 ve 52.) Âyetler indi. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, VI, 372; VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 200-201)
Dostluk konusunda Ehl-i kitapla mu ’minler arasında bocalayan munafıkların durumunu ortaya koymak uzere şoyle buyruluyor:
MÂide Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MÂide Suresi 51. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan