Abese Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Abese Suresi 15. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Abese Suresi 15. Ayetinin Arapcası:بِاَيْد۪ي سَفَرَةٍۙ
Abese Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):KÂtiplerin elleriyle yazılmıştır, taşınmıştır;
Abese Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:Kur ’Ân-ı Kerîm ve onun Âyetleri Allah TeÂl tarafından kullarına bir hatırlatmadır, oğuttur, nasihattir. O, insanın ebedî geleceğini yakından ilgilendiren ve akılla bilinmesi mumkun olmayan gercekleri haber verir. Peygamber ’in vazifesi de Kur ’an ile oğut vermektir. Ancak dileyen ondan oğut alır, dileyen almaz. Fakat kimsenin de Allah ’a karşı ileri sureceği bir bahanesi kalmaz.
Bu Âyet-i kerîmelerde iki husus dikkatimizi ceker. Birincisi icine Kur ’an ’ın yazılı bulunduğu sahifelerdir. Bu sahifelerin uc muhim vasfı vardır. Bunlar:
مُكَرَّمَةٌ (mukerreme): Allah katında şeref ve ikramla seckin kılınmış, hurmet ve saygıyla alınıp tutulması gereken, saygı değer, hurmet edilen sahifelerdir. Bu sahifeler dini yonden şereflidir; cunku bunlar pek cok ilim ve hikmet ihtiva etmektedir. Bunlar şereflidir, zira onları şerefli melekler indirmişlerdir. Bunlar levh-i mahfûzdan inmiş, kerîm olan bir Rabbden gelmişlerdir. Dolayısıyla bunların değeri, sahiplerinin değerinden kaynaklanmaktadır.
مَرْفُوعَةٌ (merfû‘a): Yuksek tutulmuş, kıymeti yuce, yukarıda ve el ustunde tutulması gerekli olan sahifelerdir. Yine bunlar, Allah indinde kadri yuce olan, şuphe ve tenakuzlardan uzak tutulmuş bulunan sahifelerdir.
مُطَهَّرَةٌ (mutahhara): Tertemiz, maddî ya da mÂnevî hicbir kir bulaşmamış, son derece temiz tutulmasına ozen gosterilen, kirli ve taharetsiz eller surulmeyen sahifelerdir. Her turlu pislik ve kirden temizlenmiş, muşriklerin uzerine inmekten uzak tutulmuş, şuphe ve celişkilerden de temizlenmiş sahifelerdir. Onlara şeytanların elleri dokunamaz. Bu m3anaya işaret edilmek uzere Âyet-i kerîmede, “Tertemiz olanlardan başkası ona dokunamaz” (VÂkıa 56/79) buyrulmuştur. Tertemiz olanlardan kasıt oncelikle meleklerdir. “Sahifeler” sozunun ise, “Nûn. Kaleme ve kalem ehlinin satır satır yazdıklarına yemin olsun” (Kalem 68/1) ayetinde gectiği uzere yuce Kalem ’in Levh-i Mahfûz ’a yazdığı sahifeleri, meleklerin Levh-i Mahfûz ’dan yazıp alarak vahiy yoluyla getirdiği sahifeleri ve sonra Mushaf sahifelerini teşkil eden genel mÂnada Kur ’an sahifelerini ifade etmiş olması en doğru olanıdır.
İkinci nokta ise bu sahifelerin كِرَامٌ (kirÂm) ve بَرَرَةٌ (berara) sıfatlarıyla vasıflanmış سَفَرَةٌ (sefere) tarafından yazılmış veya getirilmiş olmasıdır.
سَفَرَةٌ (sefere), “yazmak” demek olan اَلسَّفْرُ (sefr)den turemiş olup kÂtip, kitap yazıcı, hattat mÂnalarına gelir. Bu kelimenin aslı da ortulu bir şeyi acmak mÂnası da vardır. Yazı yazmak da mÂna ve maksadı bir nevi acıklamak ve izah etmek demek olduğu icin yazmaya sefr, yazana sÂfir, yazılan şeye de sifr denilmiştir. اَلسَّفْرُ (sefr) “supurmek” mÂnasına da gelebilir. Bundan اَلسَّافِرُ (sÂfir), supurup temizleyici demek olur. Şu halde sahifelere gore “sefere”, yazan katipler veya getiren elciler yahut supurup temizleyen kitap bekcileri, kitapcılar demek olabilir. Genellikle “yazıcı” veya “elci” olan melekler mÂnasında anlamak daha isabetli olacaktır.
Bahsedilen “sefere”nin iki muhim vasfı vardır:
كِرَامٌ (kirÂm): “Kerîm”in coğuludur. Değer vermek ve saygı gostermek mÂnasına gelen “keramet”ten olmasına gore, yuce Allah katında değer verilip saygı duyulan varlıklar demek olur. Lutuf ve bağış mÂnasına gelen “kerem”den turemiş olmasına gore de, mu ’minlere karşı iyilik sever ve şefkatli, onlara guzel şeyler soyler ve onlar icin mağfiret talep eden varlıklar demek olur.
بَرَرَةٌ (berara): اَلْبَرُّ (berr)in veya اَلْبَارُّ (bÂrr)in coğuludur. Berr ’in coğulu olduğuna gore, cok hayır sahibi, bÂrr ’in coğulu olduğuna gore de soz ve fiillerinde doğru demek olur ki, ikisini de şumûlune almak uzere “takv sahibi kişiler, itaatkar ve sadık kimseler” olarak mÂna verilir. Bunların daha ziyade “melekler” olduğu kabul edilir. Cunku sefîr ve rasûl kelimelerinin taşıdığı elci mÂnası, aynı şekilde melÂike kelimesinin de mÂnasıdır. Şu halde bu vasıf, ibaresinin taşıdığı mÂna dolayısıyla melekler hakkında doğrudan doğruya nass, insanlardan bu vasıfları taşıyanlar hakkında da dolaylı yoldan işarettir.
HÂsılı Kur ’an o kadar yucedir ki, butun noksanlardan temizdir, kimseye muhtac değildir. İnsanların, kendisini kabullenmesine ihtiyac duymayacak derecede yuce bir kitaptır. Doğru yolu bulmak isteyen bu kitaba inanmalı ve onun getirdiklerine teslim olmalıdır. Aksi takdirde onların mustağnî davranmaları ve buyuklenmeleri bu yuce kitabın azametini azaltamayacaktır. Bilakis bu kitap onların gururunu yerle bir edecektir.
İnsanların coğunun Kur ’an ’dan yuz cevirmesinin sebebine gelince:Abese Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Abese Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan