
“Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir” ayetini nasıl anlamalıyız?Cenab-ı Hak şoyle buyuruyor:
“Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (TegÂbun sûresi, 16)
NEFSİN CİMRİLİĞİ NEDİR? Abdullah İbni Mesut ’tan radıyallahu anh rivayet edildiğine gore nefsin cimriliği, başkalarının malını haksız bir şekilde ele gecirmektir. Cimrilik ise kendisine ait malı, sarfetmesi gereken yerlere harcamamaktır.
Hangi şekliyle olursa olsun, cimrilik mu ’minde asla bulunmaması gereken kotu bir huydur. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir insanın kalbinde hem imÂnın hem de cimriliğin bulunamayacağını soylemiştir. (NesÂî, CihÂd 8) Oldurucu bir hastalığa yakasını kaptıran bir kimse ondan kurtulmak icin nasıl cabalarsa, Muslumanlar cimriliğin insanı mÂnen olduren bir hastalık olduğunu duşunerek bu hastalıktan yakasını kurtarmaya bakmalıdır. Nitekim Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz cimrilik hastalığına yakalanmaktan Allah ’a sığınmıştır.
Bir kimse zekÂtını veriyorsa, misafire ikram etmekten ve yedirip icirmekten zevk alıyorsa, yardıma ihtiyacı olan yakınlarına ve sıkıntıya duşmuş insanlara yardım edebiliyorsa, işte o kimse cimri değildir. Yakasını bu belÂdan kurtarmıştır. Allah TeÂl bu Âyet-i kerîmede, kendisini cimrilikten koruyan kimselerin ebedî kurtuluşa ereceğini mujdelemektedir. Ne mutlu o bahtiyarlara!
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan