Tekvir Suresi 11. ayeti ne anlatıyor? Tekvir Suresi 11. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Tekvir Suresi 11. Ayetinin Arapcası:وَاِذَا السَّمَٓاءُ كُشِطَتْۙۖ
Tekvir Suresi 11. Ayetinin Meali (Anlamı):Gok sıyrılıp alındığı zaman,
Tekvir Suresi 11. Ayetinin Tefsiri: Nefisler eşleştirilecek. Olumle birlikte bedenlerini terk eden ruhlar, mahşer gunu yeniden yaratılan bedenleriyle birleştirilecek. Veya herkes dunyada yaptığı amelleriyle orada buluşacak, ona gore bir bunyeye kavuşacak ve ona gore bir karşılık gorecektir. Yahut her bir insan inanc ve ameline uygun bir gruba ilhak edilecektir. Yani mu ’minler mu ’minlerle, kÂfirler kÂfirlerle buluşturulacaktır. Nitekim VÂkıa sûresinde haber verildiğine gore o gun insanlar “ashÂb-ı meymene”, ashÂb-ı meş ’eme” ve “sabikûn” olmak uzere uc gruba ayrılacaklardır. (bk. VÂkıa 56/7-11)
Gunahsız yere diri diri toprağa gomulen kız cocuklarına, hangi gunahları sebebiyle olduruldukleri sorulacak. CÂhiliye Araplarında boyle menfûr bir adet vardı. Bazan fakirlik korkusuyla, bazan de namuslarına aşırı duşkunlukleri sebebiyle kız cocuklarını diri diri toprağa gomerlerdi. (bk. Nahl 16/58-59) Gunumuzde de ceşitli sebeplerle, kurtaj ve benzeri yollarla cocuklar henuz doğmadan telef edilmektedir. İşte gunahsız olarak oldurulen bu cocukların hesabının sorulacağı tehdidiyle, insanlar bu fecaatten sakındırılmaktadır.
Kız cocuklarının diri diri gomulmesiyle alakalı nakledilen şu rivayet, en katı kalpleri bile hissiyata boğacak ve gozlerini yaşartacak keyfiyettedir:
Bir gun sahÂbeden biri Resûlullah (s.a.s.)geldi ve şoyle dedi:
“Y Resûlallah! Biz cÂhiliye ehliydik. Putlara tapar, kız cocuklarımızı diri diri toprağa gomerdik. Benim kucuk bir kızım vardı ve beni cok severdi. Oyle ki ben onu cağırdığım zaman sevincinden Âdet ucar ve koşa koşa yanıma gelirdi. Birgun yine onu cağırdım, koşarak yanıma geldi ve beni takip etmeye başladı. Yurudum ve Âilemize ait olan yakındaki bir kuyunun yanına vardım. Kızımın elinden tutarak onu kuyuya attım. Kulaklarıma gelen son sozleri «Babacığım, babacığım» diyen cığlıkları oldu.”
Bunları duyunca merhamet ummÂnı Efendimiz ağlamaya başladı ve gozlerinden yaşlar boşandı. Orada hazır bulunanlardan biri hÂdiseyi anlatan zÂta cıkışarak:
“–Be adam! Sen Resûlullah ’ı uzdun!” dedi. Resûl-i Ekrem Efendimiz:
“–MÂni olmayın! O, kendisini huzne garkeden ve onem verdiği bir şeyi sormak istiyor” buyurdu ve o şahsa:
“–Anlattıklarını tekrar et!” dedi. SahÂbî sozlerini tekrarlayınca Resûlullah yine ağladı. Gozyaşları sakallarının uzerinden aktı. Daha sonra ona:
“–Allah, musluman olanların cÂhiliye doneminde yaptığı hatÂları affetti. Şimdi sen hayatına yeniden başla!” buyurdu. (DÂrimî, Mukaddime 1)
Mahşer gunu gercekleşecek diğer duurmlar şoyle devam ediyor:
Amel defterleri acılacak. İnsan dunyada yaptığı kucuk buyuk her şeyin orada kayıtlı olduğunu gorecek. İyilere defteri sağından, kotulere ise solundan verilecek. (bk. Kehf 18/49; HÂkka 69/19-28)
Gok sıyrılıp alınacak, insanın gozu onunden engeller kaldırılacak, boylece gayb Âleminin gizli gercekleri acığa cıkacak, insanların cennet, cehennem, melek gibi gaybî varlıkları gercek yonleriyle gorup tanıma imkÂnı doğacaktır. Nitekim bu mÂnaya işaret olarak Âyet-i kerîmede: “Doğrusu sen bundan derin bir gaflet icindeydin. Ama şimdi gercekleri gormeni engelleyen perdeni kaldırdık; bugun bakışların pek keskindir” (KÂf 50/22) buyrulur.
KÂfirler icin cehennem kızıştırılır, harlanır. İcine cehennemliklerin atılması icin hazır hale getirilir. (bk. Şuar 26/91; NÂziÂt 79/36)
Cennet, dunyada iman, sÂlih amel, ihlas ve ihsan ile Hakk ’ın rızÂsını kazanan mu ’minlere yaklaştırlır. Mu ’minlerin girmesine hazır hÂle getirilir. Mu ’minlerde oraya girecek olmanın tatlı bir heyecanı başlar. (bk. Şuar 26/90; KÂf 50/31)
Boylece her insan, dunyada iken Âhireti icin ne hazırlamış olduğunu bilir, gozleriyle gorur. Sonuclarıyla hakke ’l-yakîn derecesinde karşılaşır. O halde o dehşetli gunle karşılaşmadan evvel lazım gelen tedbirlerin alınması zaruridir. Bunun yolu da şuphesiz Kur ’Ân-ı Kerîm ’in son ilÂhî cağrı, Hz. Muhammed (s.a.s.) ’in de son davetci olduğuna inanıp, onlara kayıtsız şartsız itaat etmekten gecer. Bu sebeple buyruluyor ki:Tekvir Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Tekvir Suresi 11. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan