
Nis Suresi 141. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 141. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 141. Ayetinin Arapcası:اَلَّذ۪ينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْۚ فَاِنْ كَانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِنَ اللّٰهِ قَالُٓوا اَلَمْ نَكُنْ مَعَكُمْۘ وَاِنْ كَانَ لِلْكَافِر۪ينَ نَص۪يبٌۙ قَالُٓوا اَلَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَنَمْنَعْكُمْ مِنَ الْمُؤْمِن۪ينَۜ فَاللّٰهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِۜ وَلَنْ يَجْعَلَ اللّٰهُ لِلْكَافِر۪ينَ عَلَى الْمُؤْمِن۪ينَ سَب۪يلًا۟
Nis Suresi 141. Ayetinin Meali (Anlamı):Munafıklar, sizinle ilgili olup bitenleri cok yakından izler ve devamlı olarak havayı yoklarlar: Şayet Allah size bir zafer lutfederse: “Biz de sizinle beraber değil miydik?” derler. Eğer kÂfirlerin zaferden bir payı olursa, o zaman da onlara yaklaşmak icin: “Biz size yardım ederek gÂlibiyetinizi temin etmedik mi? Mu ’minlerden gelecek felaketlere karşı sizi korumadık mı?” derler. Allah, kıyÂmet gunu aranızda hukmunu verecektir. Allah, mu ’minler aleyhinde kÂfirlere, kalıcı bir gÂlibiyet icin kesinlikle fırsat tanımayacaktır.
Nis Suresi 141. Ayetinin Tefsiri:Munafıklar, her donemde sadece dilleriyle musluman olduklarını soyleyerek ve sozde İslÂm toplumuna katılarak İslÂm ’ın sağladığı kolaylıklardan faydalanmaya calışmışlardır. Bir taraftan boyle yaparken diğer taraftan da kÂfirlerin arasına karışıp: “Biz menfaatimiz icabı onlarla beraber gorunsek de gercekte musluman değiliz. Duşunce, inanc ve hayat tarzı bakımından size daha yakınız. Bu sebeple muslumanlarla olan mucadelenizde sizin yanınızda bulunduğunuzdan emin olun” diyerek onlardan da istifadeye calışırlar.
Âyetin, “Allah, mu ’minler aleyhinde kÂfirlere kalıcı bir gÂlibiyet icin kesinlikle fırsat tanımayacaktır” (Nis 4/141) kısmının hem dunya hem de Âhiret hayatını ilgilendiren yonu vardır. Allah, kıyÂmet gunu mu ’minler ve munafıklar arasında hukmunu verecek, orada mu ’minlerin ustunlukleri ve elde ettikleri en buyuk başarı ortaya cıkacaktır. Nitekim şu Âyet-i kerîme bu hakîkati beyÂn etmektedir: “Dunya hayatı kÂfirlere suslu ve sevimli gosterildi. Bu sebeple iman edenlerle alay edip dururlar. Halbuki Allah ’a karşı gelmekten sakınanlar, kıyÂmet gunu onlardan ustun olacaklardır.” (Bakara 2/212) Dunya hayatına gelince, “Biz, bu gÂlibiyet ve mağlubiyet gunlerini insanlar arasında dondurur dururuz” (Âl-i İmrÂn 3/140) şeklindeki ilÂhî kanun gereğince gÂlibiyet zaman zaman muslumanların, zaman zaman da kÂfirlerin olsa da Allah, mu ’minlerin devletini sona erdirme ve izlerini silme fırsatını kÂfirlere asla vermeyecektir. Bununla birlikte kÂfirlerin eline fırsat gecmemesi icin mu ’minlerin kendi aralarında tefrikaya duşup savaşmamaları, iyiliği emir ve kotulukten sakındırma vazifelerini ihmal etmemeleri ve gunah girdabına gomulmemeleri gerekir. Nitekim bu hususa ışık tutacak şekilde Allah Resûlu (s.a.s.) şoyle buyurmaktadır:
“Allah bana doğusuyla batısıyla butun dunyayı toplu olarak gosterdi. Doğuda ve batıda, ondan bana gosterilen tum yerlere ummetimin sahip ve hÂkim olacağını gordum. Bana biri kırmızı, diğeri beyaz iki hazine verildi. Altın ve gumuş, Roma ve İran, Suriye ve Irak hazineleri onume serildi. Rabbimden «Ummetimi genel bir kıtlıkla he­lak etmemesini, kendilerinden başka bir duşmanı uzerlerine salıp koklerini kazı­mamalarını ve istiklÂllerine son vermemelerini» istedim. Rabbim de şoyle buyur­du: «Rasûlum! Ben bir hukum verdiğimde bu geri cevrilmez. Ben sana ummetinle ilgili olarak onları bir genel kıtlıkla yok etmemeyi, kendileri bolunup bir grubu diğerini oldurmedikce ve esir almadıkca dunya uzerlerine gelse -kendi­lerinden başka- onların varlıklarına ve istiklÂllerine son verecek bir duşmanı onla­ra musallat kılmayacağımı va‘dediyorum.»” (Muslim, Fiten 19-20)
Munafıkların diğer ozelliklerine gelince:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 141. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan