Nis Suresi 143. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 143. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 143. Ayetinin Arapcası:مُذَبْذَب۪ينَ بَيْنَ ذٰلِكَۗ لَٓا اِلٰى هٰٓؤُ۬لَٓاءِ وَلَٓا اِلٰى هٰٓؤُ۬لَٓاءِۜ وَمَنْ يُضْلِلِ اللّٰهُ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ سَب۪يلًا
Nis Suresi 143. Ayetinin Meali (Anlamı):Onlar, mu ’minlerle kÂfirlerin arasında bocalayıp duranlardır. Tam olarak ne mu ’minlere ne de kÂfirlere bağlanabilirler. Allah kimi saptırırsa, artık sen onun icin bir kurtuluş yolu bulamazsın.
Nis Suresi 143. Ayetinin Tefsiri:Munafıklar, iki yuzluluk yapmaları, yalan soylemeleri, mu ’minler aleyhine hileler ve tuzaklar planlamaları ile guya Allah ’ı aldatmaya calışırlar. Bunu yaparken ilÂhî bir kamera altında bulunduklarını, yaptıkları her şeyin kaydedildiğini hic dikkate almazlar. Halbuki her şeyi goren ve bilen Allah TeÂlÂ, onların tuzaklarını boşa cıkaracak, hilelerini başlarına gecirecek ve mu ’minleri aldatmak istemelerine mukÂbil onları cezalandıracaktır. Burada munafıkların dort onemli ozelliğine temas edilir:
Onlar, namazı tembel tembel, isteksiz bir şekilde kılmaya calışırlar. Kendilerini musluman gosterebilmek icin cemaatle namaza iştirakleri gerektiğinden, cemaate gelmek onlara cok zor gelir. Namazı ancak riyakÂrlık yapmak icin kılarlar. Bu sebeple herhangi bir sevap ummazlar. Onu terk etmekten dolayı da ceza goreceklerine inanmazlar. Bir hadis-i şerifte şoyle buyrulur: “Munafıklara en ağır gelen namaz, yatsı namazı ile sabah namazıdır.” (BuhÂrî, MevÂkît 20; Muslim, MesÂcid 252) Cunku gunduzun calışıp yoruldukları icin yatsı namazına gitmek, derin uyku vaktine rast geldiği icin de sabah namazına gitmek onlara ağır gelir.
İnsanlara gosteriş yaparlar. Butun kıldıkları namaz ve yaptıkları hayırlar hep gosteriş icindir. Allah ’a gercek mÂnada inanmadıkları ve O ’ndan bir sevap ummadıkları icin yaptıklarını sadece dunyevî beklenti ve endişelerle yaparlar.
Allah ’ı az zikrederler, neredeyse hatırlarına bile getirmezler. Zira Allah ’ın zikri onların dillerine ve kalplerine yerleşmemiştir. Gonullu olarak ne teşbih ne tehlil getiriler ne de Kur ’an okurlar. Sadece riya icin kıldıkları namazlarda tekbir getirirler. Bu da elbette cok zikir sayılmaz. Gercekten de musluman gorunen nice insanlar vardır ki, gunlerce beraber olsan onlardan ne bir tehlil ne de bir tesbih duymak mumkun olabilir. Ancak dunya ve dunyalıklarla alakalı faydasız konuşmalar butun vakitlerini doldurur. Bundan hic usanmazlar. Bunun bir munÂfıklık alÂmeti olduğunun farkında bile değildirler. Halbuki mu ’minin uc kalesi vardır. Bunlar mescid, zikrullah ve Kur ’an tilÂvetidir. Bu uc şeyden biriyle meşgul olan mu ’min, kendini şeytandan koruyan bir kaleye sığınmış sayılır.
Onlar iman ile kufur arasında kararsızlık, tereddut ve şaşkınlık icindedirler. İc ve dış dunyaları tam bir istikrarsızlık manzarası arzetmektedir. Ne mu ’minlere yar olabilirler, ne de kÂfirlere tam olarak bağlanabilirler. İki grup arasında bocalar dururlar. Her iki tarafı da memnun etme cabası icerisinde uğraşır, boylece omurlerini boş yere tuketirler. Tercihlerini sapıklıktan yana kullandıkları icin, Allah onları doğru yoldan saptırmış ve derin bir şaşkınlık icine bırakmıştır. Boyle durumda olan kimselere bir hidÂyet ve kurtuluş yolu bulmak mumkun değildir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Munafığın durumu, hangi suruye katılacağını bilemeyen, iki suru arasındaki şaşkın koyun gibidir. Kimi zaman bu tarafa, kimi zaman da diğerine gider, kalır.” (Muslim, MunÂfıkîn 17)
Bu bakımdan kurtuluş itibariyle mu ’min, munafık ve kÂfirin durumunu bir nehre atılan uc kimsenin hÂline benzetmek mumkundur. Mu ’min nehri gecer. KÂfir olduğu yerde kalır. Munafık ise, nehri gecmeye teşebbus eder, fakat ortasına geldiğinde muvaffak olamayacağını anlar. O vakit kÂfir ona: “Bana doğru gel de boğulmayasın” diye seslenir. Mu ’min de ona: “Benden tarafa gel de kurtul” diye bağırır. Bunun uzerine munafık ne tarafa gideceğine bir turlu karar veremez. Tereddut icinde oyalanırken boğulup gider. İşte bu misalde olduğu gibi munafık olene kadar şupheden kurtulamaz.
Bu sebeple Yuce Rabbimiz, mu ’minleri kÂfir ve munafıkların zararlarından korumak uzere şoyle buyuruyor:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 143. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan