Nis Suresi 144. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 144. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 144. Ayetinin Arapcası:يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِر۪ينَ اَوْلِيَٓاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِن۪ينَۜ اَتُر۪يدُونَ اَنْ تَجْعَلُوا لِلّٰهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَانًا مُب۪ينًا
Nis Suresi 144. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey iman edenler! Mu ’minleri bırakıp kÂfirleri dost ve sırdaş edinmeyin. Yoksa, boyle bir akılsızlıkta bulunup da aleyhinizde Allah ’a apacık bir delil vermek ve O ’nun azabını uzerinize cekmek mi istiyorsunuz?
Nis Suresi 144. Ayetinin Tefsiri:İslÂm ’dan once Medine ’de yaşayan Evs ve Hazrec kabilesinden olan Araplar ile Kurayza oğulları yahudileri arasında emzirme, yeminle birbirlerine bağlanma gibi sebeplerle oluşmuş bir takım ilişkiler ve dostluklar vardı. Allah Resûlu (s.a.s.) Medine-i Munevvere ’ye gelip de onlar musluman olunca, yahudilerle olan dostluklarının doğru olup olmadığından, ya da bu dostluklarını devam ettirmelerinde bir sakınca bulunup bulunmadığından şuphe ettiler. Durumu gelip Resûlullah ’a anlattılar ve: “Y Rasûlallah, biz kimlerle dost olalım?” diye sordular. Efendimiz ’in: “Muhacirlerle dost olun” buyurması uzerine bu Âyet-i kerîme nÂzil oldu. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XI, 69)
Bu hususa temas eden Âyet-i kerîmelerde ozellikle “mu ’minleri bir tarafa bırakma” kaydına vurgu yapıldığı gorulur. Demek ki, mu ’minin oncelikle diğer mu ’minleri dost ve sırdaş edinmesi, onları bir kenara atmaması, dışlamaması gerekir. Bunu yaptıktan sonra İslÂm ’ın musaade ettiği cercevede musluman olmayanlarla da, her iki tarafın da menfaatine olacak ve kotulukleri onleyecek şekilde ilişkiler kurabilir, anlaşmalar yapabilir. Fakat İslÂm ’ın belirlediği cerceveyi dikkate almadan olcusuz bir şekilde kÂfirleri dost edinenler, onlarla duşup kalkanlar, kendi dinleri ve mu ’min kardeşleri aleyhinde bile olsa kÂfir dostlarının yaptıklarına ses cıkarmayanlar, hatta onların hÂkimiyetlerine razı olup itiraz etmeyenler, Allah ’a bile bile aleyhlerinde kullanacağı ve bu sebeple kendilerine azap edeceği bir delil vermiş olurlar. Yani boyle davrananlar, kÂfirlerin dunya ve Âhirette maruz kalacakları cezaya mustehak ve ortak olmak suretiyle gazab-ı ilÂhîyeye uğrarlar.
Munafıkların uğrayacağı cezaya gelince:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 144. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan