
Nis Suresi 116. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 116. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 116. Ayetinin Arapcası:اِنَّ اللّٰهَ لَا يَغْفِرُ اَنْ يُشْرَكَ بِه۪ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذٰلِكَ لِمَنْ يَشَٓاءُۜ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللّٰهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَع۪يدًا
Nis Suresi 116. Ayetinin Meali (Anlamı):Şuphesiz Allah, kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Ama dilediği kimselerin bunun dışındaki gunahlarını bağışlar. Artık kim Allah ’a şirk koşarsa, doğru yoldan cok uzak bir sapıklığa duşmuş olur.
Nis Suresi 116. Ayetinin Tefsiri:Rivayete gore yaşlı bir kimsenin, Peygamberimiz ’e gelip: “Ey Allah ’ın Rasûlu! Ben buyuk kucuk gunahlara batmış yaşlı bir adamım. Ancak şu kadar var ki ben, CenÂb-ı Hakk ’ı bildiğim ve O ’na îman ettiğim gunden beri O ’na hicbir şeyi ortak koşmadım. Şimdi benim Allah katındaki durumum ne olacak” demesi uzerine bu Âyet nÂzil olmuştur. (Kurtubî, el-CÂmi‘, V, 386)
Allah ’a şirk koşmak, en buyuk gunahtır. Kul tevbe etmediği muddetce bu gunah bağışlanmayacaktır. Allah TeÂlÂ, şirkin dışındaki gunahları ise, tevbe olsun veya olmasın dilediği kulları icin bağışlayabilir. (Bk. Nis 4/48)
Allah ’a şirk koşan kimse, doğru yoldan cok uzaklara sapar ve butun hayırlardan mahrum kalır. Neticede cennetten de uzak duşer. Kişi, haktan uzaklaştığı nispette cennetten de uzak kalacaktır. Onu rızÂ-i ilÂhîden ve cennetten en cok uzaklaştıracak gunah ise şuphesiz şirk olacaktır. Bu sebeple şirkin, acık ve gizli butun yonlerini en iyi şekilde bilip onlardan uzak durmak, kulun yapması gereken en muhim vazifelerin başında yer almaktadır.
Şirkin en acık şekli, Allah ’ın dışında putlar edinip onlara tapmaktır:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 116. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan