Nis Suresi 123. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 123. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 123. Ayetinin Arapcası:لَيْسَ بِاَمَانِيِّكُمْ وَلَٓا اَمَانِيِّ اَهْلِ الْكِتَابِۜ مَنْ يَعْمَلْ سُٓوءًا يُجْزَ بِه۪ۙ وَلَا يَجِدْ لَهُ مِنْ دُونِ اللّٰهِ وَلِيًّا وَلَا نَص۪يرًا
Nis Suresi 123. Ayetinin Meali (Anlamı):Gercek, ne sizin boş temennîleriniz ne de Ehl-i kitabın asılsız kuruntularına bağlıdır. Gercek şudur ki; kim bir kotuluk yaparsa onun cezasını gorecek ve Allah ’tan başka da ne bir dost bulabilecek ne de bir yardımcı.
Nis Suresi 123. Ayetinin Tefsiri:Rivayete gore yahudilerle hıristiyanlar: “Cennete bizden olandan başkası girmeye­cektir” dediler. Kureyşliler: “Biz, oldukten sonra diriltilmeyeceğiz” dediler. Bunun uzerine 123. Âyet nÂzil oldu. Diğer bir rivayete gore ise mu ’minlerle Ehl-i kitap birbirlerine karşı ovun­meye koyuldular. Kitab ehli: “Peygamberimiz sizin peygamberinizden once­dir. Kitabımız kitabınızdan oncedir ve biz sizden daha cok Allah ’a yakınız” dediler. Mu ’minler de: “Peygamberimiz peygamberlerin sonuncusudur. Kita­bımız ise, diğer kitaplara karşı hakem mevkiindedir” dediler. Bunun uzerine bu Âyet-i kerîme nÂzil oldu. (Kurtubî, el-CÂmi‘, V, 396)
Dinî gercekler, hic kimsenin asılsız temennî ve boş kuruntularına bağlı değildir. Allah TeÂlÂ, nasıl bir ilÂhî kanun koymuşsa onun hukmu cÂridir, onu engelleyecek hicbir guc yoktur. Bu acıdan kotuluk yapan cezasını cekecek, iyilik yapan da mukÂfatını gorecektir. İyilik yapanlar, guzel guzel işler başaranlar cennete girecek ve onlar en kucuk bir haksızlığa uğramayacaklardır.[1]
Hz. Ebubekir şoyle anlatır: Birgun Resûlullah (s.a.s.) ’in yanında bulunurken “Gercek şudur ki; kim bir kotuluk yaparsa onun cezasını gorecek ve Allah ’tan başka da ne bir dost bulabilecek ne de bir yardımcı” (Nis 4/123)Âyeti nÂzil oldu. Efendimiz:
“- Ebubekir, bana indirilen bu Âyeti sana okutayım mı?” buyurdu. Ben:
“- Tabii ki ya Rasûlallah” dedim. Bana bu Âyeti okuttu. Sanki belimin kırılıp ayrıldığını hissettim ve oylece kasılıp kaldım.
Peygamberimiz:
“- Neyin var, ne oldu?” diye sordu. Ben:
“- Anam babam sana fed olsun ya Rasûlallah, hangimiz gunah işlemez ki! Şimdi biz işlediklerimiz yuzunden mutlaka cezalandırılacak mıyız?” diye uzuntumu ifade ettim. Bunun uzerine Allah Resûlu (s.a.s.) şu acıklamayı yaptı:
“- Ey Ebubekir! Sen ve diğer mu ’minler hatalarınız sebebiyle dunyada bazı sıkıntı ve meşakkatlere uğratılarak cezalandırılırsınız. Oyle ki Allah ’a gunahsız olarak kavuşursunuz. Diğerlerine gelince onların yaptıkları biriktirilir ve cezaları kıyamet gunune bırakılır.” (Tirmizî, Tefsir 4/3039)
Yine bu Âyetin tesiriyle sarsılan muslumanlara Allah Resûlu (s.a.s.) şu teskin ve teselli edici nasihatte bulunmuştur:
“İtidali kaybetmeyin, doğruluktan ayrılmayın. Şunu bilin ki, muslumanın kar­şı karşıya kaldığı her bir musibette -ayağının surcmesi, parmağının kanaması gibi kucuk sıkıntıları ve herhangi bir tarafına batan bir diken de dÂhil olmak uzere- gunahlarına bir kefaret vardır.” (Muslim, Birr 52)
Şunu ifade etmek gerekir ki:
[1] Hurma cekirdeğinin ustundeki, hurma fidanının kendisinden neş ’et edip buyuduğu cok ince beyaz cukurcuğa اَلنَّق۪يرُ (nakîr), yarığındaki ipliğe اَلْفَت۪يلُ (fetîl), cekirdeğe yapışık ince kabuğa da اَلْقِطْم۪يرُ (kıtmîr) denilir. Bu kelimeler, en kucuk olcu ve miktarları belirtmek icin kullanılır.

Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 123. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan