Nis Suresi 127. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 127. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 127. Ayetinin Arapcası:وَيَسْتَفْتُونَكَ فِي النِّسَٓاءِۜ قُلِ اللّٰهُ يُفْت۪يكُمْ ف۪يهِنَّۙ وَمَا يُتْلٰى عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ ف۪ي يَتَامَى النِّسَٓاءِ الّٰت۪ي لَا تُؤْتُونَهُنَّ مَا كُتِبَ لَهُنَّ وَتَرْغَبُونَ اَنْ تَنْكِحُوهُنَّ وَالْمُسْتَضْعَف۪ينَ مِنَ الْوِلْدَانِۙ وَاَنْ تَقُومُوا لِلْيَتَامٰى بِالْقِسْطِۜ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَاِنَّ اللّٰهَ كَانَ بِه۪ عَل۪يمًا
Nis Suresi 127. Ayetinin Meali (Anlamı):Kadınlar hakkındaki dinî hukumleri acıklamanı istiyorlar. De ki: “Allah, onlar hakkındaki hukmunu acıklıyor: Kitapta size okunan Âyetler; kendilerine verilmesi gereken miras, mehir gibi şeyleri vermediğiniz, ustelik guzel ve zenginse nikÂhlamak istediğiniz, miraslarını kaybetmemek icin başkalarıyla nikÂhlamak istemediğiniz yetim kızlar, caresiz kalmış cocuklar hakkında ve yetimlere karşı adÂleti yerine getirmeniz hususunda gerekli hukmu vermektedir. İyilik olarak her ne yaparsanız, mutlaka Allah onu bilmektedir.”
Nis Suresi 127. Ayetinin Tefsiri:CÂhiliye devrinde bir adam, himÂyesinde bulunan yetim kız guzel ve varlıklı ise onunla evlenir boylelikle malını yerdi. Kız cirkinse, kendisi evlenmediği gibi onun başkalarıyla evlenmesine de mÂni olur, nihÂyet o kız olunce mirasına sahip cıkardı. Ayrıca o devirde kadınlara ve cocuklara mirastan hic pay vermezlerdi. (bk. BuhÂrî, Tefsir 4/23; Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XI, 50) Bu gibi Âyetlerin inmesiyle bu tur cirkin muameleler yasaklanmış oldu.
Yetim kızlar ve onların malları hakkında yine bu sûrenin ilk Âyetlerinde şu ilÂhî ikazlar yer almaktadır:
“Yetimlere mallarını verin. HelÂli haram olanla değiştirmeyin; onların mallarını kendi malınıza katarak yemeyin. Cunku boyle yapmanız, gercekten cok buyuk bir gunahtır.” (Nis 4/2)
“…Buyuyecekler de mallarını elimizden alacaklar diye o malları İsrÂf ile ve tez elden yiyip tuketmeyin.” (Nis 4/6)
Rivayete gore Hz. Omer, kendisine yetim bir kızın velisi geldiğinde bakar, eğer o yetim guzel ve zengin ise:
“- Onu senden başka biriyle evlendir, ona senden daha hayırlı birini bul” derdi. Eğer yetim cirkin ve fakir ise:
“- Onu kendine nikahla, cunku ona bakmaya ve iyi davranmaya herkesten cok sen layıksın” derdi (Zemahşerî, el-KeşşÃ‚f, I, 275).
Âyette gecen “caresiz cocuklar”dan maksat, kendisini koruyacak yakınlarını kaybetmiş, merhametsiz kimselerin eline duşmuş ve hakkını korumaktan aciz erkek cocuklardır. Bunların da haklarının korunması, ellerinden tutulması ve ihtiyaclarının karşılanması muslumanların yerine getirmesi gereken muhim bir dinî vecibedir. Bu tur ictimÂî hizmetleri ifaya teşvik bakımından HÂtemu ’l-Esam ’ın şu sozu ne kadar mÂnidardır:
“Uc şey vardır ki, onlar olmadan uc şey iddia eden yalancı mevkiine duşer:
Malını Allah yolunda harcamadan cenneti sevdiğini iddia eden,
Haramlardan sakınmadan Allah ’ı sevdiğini iddia eden,
Fakirleri sevmeden Peygamber Efendimiz ’i sevdiğini iddia eden yalancıdır.”
Nis sûresi 34. Âyette evlilik hayatında kadının sebep olduğu “nuşûz”dan, 35. ayette de kadın veya kocanın istememesi sebebiyle ortaya cıkan boşanma tehlikesinden bahsedilmişti. Gelen Âyette ise kocanın “nuşûz”undan neş ’et eden aile problemleri uzerinde durulmaktadır:

Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 127. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan