Nis Suresi 101. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 101. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 101. Ayetinin Arapcası:وَاِذَا ضَرَبْتُمْ فِي الْاَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ اَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلٰوةِۗ اِنْ خِفْتُمْ اَنْ يَفْتِنَكُمُ الَّذ۪ينَ كَفَرُواۜ اِنَّ الْكَافِر۪ينَ كَانُوا لَكُمْ عَدُوًّا مُب۪ينًا
Nis Suresi 101. Ayetinin Meali (Anlamı):Yeryuzunde sefere cıktığınız zaman, kÂfirlerin size bir fenÂlık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda uzerinize bir gunah yoktur. Şuphesiz kÂfirler, sizin apacık duşmanınızdır.
Nis Suresi 101. Ayetinin Tefsiri:“Namazı kısaltmak”, farzı dorder rekat olan oğle, ikindi ve yatsı namazlarını ikişer rekat olarak kılmaktır. Dolayısıyla sabah ve akşam namazlarında kısaltma yapılamaz. Bu Âyet-i kerîme sefere cıkılıp duşman korkusu soz konusu olursa namazın kısaltılmasına musaade etmektedir. Yolculukta emniyet durumunda namazları kısaltmak ise Allah Resûlu ’nun sunnetiyle sabittir. Peygamber Efendimiz şoyle buyurmaktadır:
“Yolculukta namazı kısaltmak Allah ’ın size bir sadakasıdır; oyleyse siz de onun sadakasını kabul edin.” (Muslim, MusÂfirîn 4)
Gorulduğu uzere korku ve tehlike hallerinde namazı kısaltmak, Allah ’ın kullarına sağladığı bir ruhsattır, kolaylıktır. Tehlikesiz yolculuklarda namazı kısaltma izni ise Allah ’ın kullarına bir sadakasıdır. Onun ruhsatı da, sadakası da kabul edilip ona gore ibÂdet edilmelidir. Gercekten de Allah Resûlu (s.a.s.), yapmış olduğu butun seferlerde gerek korku gerek emniyet halinde olsun, rekÂtların sayısını kısaltmıştır. Bu konuda Âlimlerin bir goruş ayrılığı yoktur.
Ordu, savaş halindeyken namazı cemaatle nasıl kılacaklarını tarif etmek uzere buyruluyor ki:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 101. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan