Nis Suresi 80. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 80. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 80. Ayetinin Arapcası:مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ اَطَاعَ اللّٰهَۚ وَمَنْ تَوَلّٰى فَمَٓا اَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَف۪يظًاۜ
Nis Suresi 80. Ayetinin Meali (Anlamı):Peygamber ’e itaat eden, Allah ’a itaat etmiş olur. Kim de itaatten yuz cevirirse aldırma! Cunku biz seni, onların uzerine bekci olarak gondermedik.
Nis Suresi 80. Ayetinin Tefsiri:Resûlullah ’ın gerek Kur ’an ’ı tebliğ ve beyÂn eden, gerekse Kur ’an ’da acıkca ifade edilmeyen hususlara dair başlı başına hukum koyan soz ve fiillerine itaat, Allah ’a itaat anlamına gelir. Efendimiz yeryuzunde Allah ’ın iradesini ve rızÂsını tecelli ettiren en buyuk rehberdir. O yaşayan, canlı Kur ’an ’dır. O ’nun sunneti Kur ’an ’dan sonra dinin ikinci kaynağıdır. Resûlullah (s.a.s.) sadece Allah ’ın emrini ve iradesini tebliğ ve beyÂn eder.
Allah Resûlu (s.a.s.) ’e itaatin onemini gostermesi bakımından şu rivayet pek dikkat cekicidir:
İbrÂz b. SÂriye (r.a.) şoyle anlatır:
Resûlullah (s.a.s.) bize cok tesirli bir oğut verdi. Bu oğutten dolayı kalpler urperdi, gozler yaşardı. Bizler:
“- Ey Allah ’ın Rasûlu! Bu oğut, sanki ayrılmak uzere olan birinin oğudune benziyor, bari bize bir tavsiyede bulun” dedik. Bunun uzerine şoyle buyurdu:
“- Size Allah ’a cok saygı duymanızı, başınıza bir Habeşli kole bile başkan olsa, onu dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim. Benden sonra sağ kalıp uzunca bir hayat surecek olanlar pek cok ihtilaflar gorecekler. O zaman size gerekli olan, benim sunnetime ve doğru yolda olan HulefÂ-i Raşidin ’in uygulamalarına sarılmanızdır. Benim ve onların sunnetlerine sımsıkı sarılınız. Sonradan ortaya cıkarılmış bid‘atlerden şiddetle kacınınız. Cunku her bid‘at sapıklıktır.” Ebû DÂvûd, Sunnet 5; Tirmizî, İlim 16)
Hadis Âlimi İbn Avn şoyle der:
“Uc şey vardır ki, ben onları hem kendim hem de kardeşlerim icin istiyorum:
· Sunneti oğrenip tatbikÂtına gayret etmek.
· Kur ’Ân ’ı anlamak, uzerinde tefekkur edip araştırmak.
· İnsanları ancak hayır uzere bırakmak, hayırla muamele etmek veya insanları yalnızca hayra davet etmek.” (BuhÂrî, İ ’tisÂm 2)
Şunu belirtmek gerekir ki, Peygamber kimseyi zorla imana getirmez. Bu bakımdan o, imandan yuz cevirenlere karşı bir bekci değildir. Cunku dinde zorlama yoktur. Zorla musluman olmuş gorunenden de hayırdan cok zarar gelir. Nitekim boylelerinden bazıları gorunuşte, sadece ağızlarıyla itaat ettiklerini soylerken huzurdan cıktılar mı soylediklerinin aksine şeyler peşine duşerler, isyan ve tezviratla uğraşırlar. Eğer onlar Kur ’Ân-ı Kerîm uzerinde etraflıca duşunecek olsalardı, onun getirdiklerinin Allah ’ın emri olduğunu bilir ve boyle yanlış bir yol tutmazlardı:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 80. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan