
Nis Suresi 35. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 35. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 35. Ayetinin Arapcası:وَاِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ اَهْلِه۪ وَحَكَمًا مِنْ اَهْلِهَاۚ اِنْ يُر۪يدَٓا اِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللّٰهُ بَيْنَهُمَاۜ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَل۪يمًا خَب۪يرًا
Nis Suresi 35. Ayetinin Meali (Anlamı):ŞÃ‚yet karı-kocanın aralarının iyice acılmasından ve artık yuvanın dağılmasından endişe ederseniz, erkeğin ve kadının ailesinden birer hakem belirleyin. İki taraf da iyi niyetle işi duzeltmek isterse, Allah karı-kocanın arasındaki dargınlığı giderip barışmalarını sağlayacaktır. Şuphesiz Allah her şeyi bilir, kullarının her hÂlinden haberdardır.
Nis Suresi 35. Ayetinin Tefsiri:Eğer karı koca arasındaki anlaşmazlık ve gecimsizlik, ayrılık derecesine varacak olursa, bu kez anlaşmazlık iki tarafın ailesinden birer hakeme havale edilir. Hakem olacak kişi akıllı, hukmune razı olunacak derecede olgun ve ıslah edebilecek yeterlilikte bir kişi olmalıdır. Kadının ve kocanın ailesinden birer hakem secilmesinin şuphesiz pek cok sebep ve hikmeti vardır:
· Karı-koca arasındaki anlaşmazlıkları en iyi akrabaları bilir.
· Aralarını birleştirmeyi en cok onlar ister.
· Taraflar şahsî meselelerini kendilerine rahatlıkla anlatabilir.
· İki tarafın da, onların vereceği hukme razı olması kuvvetle muhtemeldir.
Hakem tayin edecek merci, devletin ilgili makÂmı olmakla birlikte, bu durum karı-kocanın bizzat hakem tayin etmelerine mani değildir. Bir hakemin koca, diğerinin de kadın tarafından olmasının bağlayıcı olup olmadığı hususu tartışmalı olduğu gibi, hakemin salahiyeti de tartışmalıdır. Kimi Âlim ve muctehidler hakemin hukmunun hÂkiminki gibi olacağını, yani bundan sonra evlilik bağının devam edip etmemesine hakemin re ’sen karar verebileceğini soylerken, aralarında Ebû Hanîfe ’nin de bulunduğu daha az sayıdaki Âlime gore, hakemin salahiyeti vekilinki gibidir. Yani tarafların rızÂsı hilafına bir karar veremezler. Buna gore hakemlerin vazifesi tarafların arasını duzeltmek, kusurlu olan tarafı yola getirmek icin uygulanacak yontem ve mueyyideyi belirlemek gibi hususlardan ibarettir.
Asıl mesele aileyi cozulmekten kurtarmak, arayı ayırmak değil, uzlaştırmaktır. Nitekim Âyette de “arayı bulmak”an bahsedilmiş, “ayırmak”tan bahsedilmemiş, hakemlerin salahiyeti mevzuu da bu yuzden ictihad konusu olmuştur. Dolayısıyla Allah ’ın rızÂsı ayrılmakta değil, birleşmektedir. Secilen iki hakem gercekten, iyi niyetle, Allah ’ın rızÂsını umarak eşlerin arasını duzeltmek isterse, Allah onları buna muvaffak kılar. Gayretlerini bereketli kılar, eşler arasına ulfet ve muhabbet verir. O her şeyi bilir, her şeyden hakkıyla haberdardır, onları buna nasıl muvaffak kılacağını da yine en iyi kendisi bilir.
İster karı-koca, ister diğer butun insanlar arasında olsun barış ve huzuru teminin yegÂne yolu, yakından uzağa ulaşabildiğimiz herkese iyilik yapmaktır. Bununla alakalı şoyle buyruluyor:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 35. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan