Nis Suresi 41. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 41. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 41. Ayetinin Arapcası:فَكَيْفَ اِذَا جِئْنَا مِنْ كُلِّ اُمَّةٍ بِشَه۪يدٍ وَجِئْنَا بِكَ عَلٰى هٰٓؤُ۬لَٓاءِ شَه۪يدًاۜ
Nis Suresi 41. Ayetinin Meali (Anlamı):KıyÂmet gunu her ummetten bir şÃ‚hit getirip, Rasûlum, seni de bunlar uzerine şÃ‚hit kıldığımız vakit o kÂfirlerin halleri nice olacak?
Nis Suresi 41. Ayetinin Tefsiri:Her peygamber, kendilerine gonderilmiş olduğu ummetin şahididir. Nitekim MÂide 117. Âyette, Hz. İsa ’nın Âhiret yurdunda CenÂb-ı Hakk ’a “Ben onların arasındayken onlara şÃ‚hittim” diyeceği nakledilir. Âlemlerin Rabbi kıyamette her ummeti hesaba cekerken, şÃ‚hitlik gorevini o ummetlerin peygamberleri ustlenecektir. Peygamberlerin Seyyidi olan Resûl-i Ekrem Efendimiz ise, hem Ummet-i Muhammed ’in, hem de diğer butun peygamberlerin şahidi olacaktır. HÂtemu ’l-Enbiy olarak o, şahsında her turlu insÂnî fazileti ve kemÂli birleştiren en yuce insan, insÂn-ı kÂmilin en zirve numûnesi, diğer butun peygamberlerin faziletlerini de şahsında toplamış, hepsinin tebliğlerine vÂkıf olmuş Âdil bir şÃ‚hit olarak diğer peygamberlerin şÃ‚hitliklerine şÃ‚hitlik eden, onların risalet ve nubuvvet vazifelerini hakkıyla yaptıklarını ikrar eden nihÂî beşerî otorite olacaktır.
Tıpkı Hûd suresindeki istikamet emrinin sacları beyazlatan mesuliyet şuuru gibi, bu Âyet-i kerîmenin Rasûlulullah ’a yuklediği butun insanlığı kucaklayan buyuk vazîfe, Efendimizi duygulandırırdı. Peygamberimiz (a.s.) bir gun, ashÂbın kurralarından Abdullah b. Mes ’ûd ’a: “Bana Kur ’Ân oku!” buyurdu. İbn Mes ’ûd: “Y Rasûlallah! Sana indirilen Kur ’Ân ’ı, ben sana nasıl okuyabilirim?!” dedi. Peygamberimiz “Ben onu, kendimden başkasından dinlemeyi daha cok severim” buyurdu. Bunun uzerine İbn Mes ’ûd Nis suresinden okumaya başladı. “KıyÂmet gunu her ummetten bir şÃ‚hit getirip, Rasûlum, seni de bunlar uzerine şÃ‚hit kıldığımız vakit o kÂfirlerin halleri nice olacak?” (Nis 4/43) ayetine geldiğinde Resûlullah Efendimiz “Yeter!” buyurdu. İbn Mes ’ûd Peygamberimize baktığında gozlerinin yaşla dolduğunu gormuştu. (BuhÂrî, Tefsir 4/9; Muslim, MisÂfirîn 247-247)
İşte o dehşetli kıyamet gunu Âlemlere Rahmet (s.a.s.) Efendimiz ’i uzecek perişan bir halde olmamak icin henuz dunyadayken ilÂhî emirlere uymanın ehemmiyetine dikkat cekmek uzere buyruluyor ki:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 41. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan