Âl-i İmrÂn Suresi 194. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 194. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 194. Ayetinin Arapcası:رَبَّنَا وَاٰتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلٰى رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيٰمَةِۜ اِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْم۪يعَادَ
Âl-i İmrÂn Suresi 194. Ayetinin Meali (Anlamı):“Rabbimiz! Peygamberlerin vasıtasıyla va‘dettiğin muk­fatları bize ver; kıyÂmet gununde bizi rezil-rusv etme! Şuphesiz sen asla sozunden donmezsin!”
Âl-i İmrÂn Suresi 194. Ayetinin Tefsiri:Mu ’minler bunu taleb ederken CenÂb-ı Hakk ’ın şu va‘dine dayanıyorlar:
“…O gun Allah Peygamber ’i ve onunla beraberindeki mu ’minleri utandırmayacak, hayal kırıklığına uğratmayacaktır. …” (Tahrim 66/8)
Onlar Allah ’a; “Madem ki sen Habib-i Ekrem ’inle birlikte iman edenleri de utandırmayacağını mujdeliyorsun, işte biz de îman ediyoruz, ey Rabbimiz bizleri de o gun rezil rusv eyleme!” diyorlar. Bu hÂlleriyle de Allah ’a guvendiklerini ve O ’na karşı husn-i zan beslediklerini ortaya koyuyorlar. Şu fırıncının yaptığı gibi:
Garip bir fırıncı vardı. Kendisine sahte para verseler de onu alır, paranın sahteliğini bildiği hÂlde bunu muhÂtabına soylemez ve istenen ekmeği verirdi. Herkes onun bu hÂline şaşar ve kimse bunu neden yaptığını anlayamazdı. Nihayet olum vakti geldiğinde fırıncı ellerini yuce dergÂha actı ve şoyle yalvardı:
“Allahım! Biliyorsun ki, yıllarca insanlar bana sahte dirhem getirdi ve ben bunu onların yuzune vurmayıp istediklerini verdim. Allahım! Şimdi ben senin huzûruna sahte tÂatlerle geliyorum; ne olur onları yuzume vurma!..”
Pek cok Âyet-i kerîme haber verdiği uzere Allah TeÂlÂ, muttakîlere mukÂfÂt, yardım ve saadet, fÂsıklara da azap va‘detmiştir. Bu durumda Âyet-i kerîmeden anlaşılacak bir mÂna da şudur:
“Allahım! Va‘dettiğin şeyleri kazandıracak amelleri işlemeye bizi muvaffak kıl, azÂbına mustahak olacağımız amellerden de bizi muhÂfaza buyur!” Âmîn!.
Mu ’minlerin bu niyÂz ve yalvarışına CenÂb-ı Hak ’tan şoyle cevap geliyor:
Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 194. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan