Nis Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Nis Suresi 9. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nis Suresi 9. Ayetinin Arapcası:وَلْيَخْشَ الَّذ۪ينَ لَوْ تَرَكُوا مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّيَّةً ضِعَافًا خَافُوا عَلَيْهِمْۖ فَلْيَتَّقُوا اللّٰهَ وَلْيَقُولُوا قَوْلًا سَد۪يدًا
Nis Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):Arkalarında eli ermez, gucu yetmez kucuk cocuklar bıraktıkları takdirde, onların halleri nice olur diye endişe edenler, aynı endişeyi diğer insanlar icin de taşıyıp yetimlerin hakkına dokunmaktan oylece korkup urpersinler. Urpersinler de Allah ’a karşı gelmekten sakınsınlar ve gerek miras taksiminde, gerekse yetimlere, yoksullara muamelede sozun doğrusunu ve guzelini soylesinler.
Nis Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:Âyetlerde kalbe ve duygulara hitap eden bir ifade kullanılır. Bu işlerde soz sahibi kişiler, velîler ve vÂsîler, kendilerini vefat eden kişinin, yetimlerini de kendi evlatları yerine koyup oyle duşunmeli, buna gore hareket etmelidirler. Kendi cocuklarına kıyasla yetim haklarına dikkat ve riayet gostermelidirler. Şayet boyle yapmayacak ve onların mallarını haksız olarak yiyecek olurlarsa, şunu bilsinler ki yedikleri ancak ateştir. Karınlarını ateşle doldurmaktadırlar. Âhiret gununde bu hareketlerinin karşılığını alevli bir ateşte ceza gormek suretiyle cekeceklerdir.
Nitekim Allah Resûlu (s.a.s.) Miraca cıktığı gecede gorduklerini anlatırken şoyle buyurmuştur:
“Baktım, dudakları deve dudaklarına benzeyen bir topluluğun yanındayım. Başlarında bulunan biri bunların dudaklarını tutuyor, ağızlarına ateşten bir taş parcası koyuyor, ağızlarından koyulan bu taş aşağılarından cıkıyor. Bunların oyle bir bağırışı, oyle bir inleyişi var ki, cok acı! «Ey CebrÂil, bunlar kim oluyor?» di­ye sordum bana: «Bunlar yetimlerin mallarını zulum ile yiyenlerdir» dedi.” (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, XV, 18-19)
Mirasın kime ne kadar verleceğini belirlemek uzere şoyle buyruluyor:
Nis Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nis Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan