Âl-i İmrÂn Suresi 139. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 139. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 139. Ayetinin Arapcası:وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَاَنْتُمُ الْاَعْلَوْنَ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِن۪ينَ
Âl-i İmrÂn Suresi 139. Ayetinin Meali (Anlamı):O halde gevşemeyin ve uzulmeyin. Eğer gercekten mu ’­minseniz, her zaman en ustun sizsiniz.
Âl-i İmrÂn Suresi 139. Ayetinin Tefsiri:Bedir ’de muşrikleri korkunc bir bozguna uğratan ve onlardan yetmiş kişi oldurup yetmişini de esir alan mu ’minler, bir sene sonra Uhud ’da mağlubiyete maruz kalmışlar ve yetmiş şehîd vermişlerdi. Bu durum onlara ağır gelmiş, azimlerini kırmış ve mahzun olmuşlardı. Bu Âyette Allah TeÂl onları teselli etmekte, duşmanlarıyla savaşa teşvik etmekte, hem acze duşup guc ve kuvvetlerini yitirmelerini yasaklayarak “Gevşemeyin!” buyurmakta, hem de kaybettiklerine de “uzulmemelerini” istemektedir. Cunku mucÂdelede gevşeklik gostermek, kuru bir uzuntuyle yetinip gerekli faaliyetlerde bulunmamak muslumanlara hicbir şey kazandırmayacaktır. Ustelik netice itibariyle iman kufre daima ustun gelecektir. Nitekim Âyetin, “Eğer gercekten mu ’minseniz, her zaman en ustun sizsiniz” (Âl-i İmrÂn 3/139) kısmı bu gerceğe dikkat cekmektedir. Aralarda bir takım sarsıntılar, iniş ve cıkışlar olsa da sonunda guzel akıbet, yardım ve zafer mutlaka mu ’minlerin olacaktır. Cunku Allah, bu dine, ona bağlanan peygamber ve mu ’minlere yardım edeceğini mujdelemiştir. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Doğrusu, peygamber kıldığımız kullarımız hakkında bizim gecmişte verdiğimiz şoyle bir soz vardır: «Onlara Allah ’ın yardımı kesinlikle ulaşacaktır. Neticede ustun gelen, kesinlikle her zaman bizim ordumuz olacaktır.»” (SaffÂt 37/171-173)
“Şuphesiz biz peygamberlerimize ve onlara uyan mu ’minlere dunya hayatında da, şÃ‚hitlerin hazır bulunacağı mahşer gununde de elbette yardım edeceğiz.” (Mu ’min 40/51)
Bu ve benzeri Âyetlerin mujdesinde şuphe olmamakla birlikte Uhud ’daki hezimeti nasıl anlamak gerekir:
Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 139. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan