
Beled Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Beled Suresi 5. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Beled Suresi 5. Ayetinin Arapcası:اَيَحْسَبُ اَنْ لَنْ يَقْدِرَ عَلَيْهِ اَحَدٌۢ
Beled Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):Yoksa o, kendisine hic kimsenin guc yetiremeyeceğini mi sanıyor?
Beled Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:Buradaki insandan maksat, her insan değil, ozellikle Allah ’a ve Âhirete imanı olmayan mağrur ve mutekebbir kimselerdir. Cunku bu Âyetler, malına mulkune guvenerek kendilerini yenilmez zanneden muşrik ileri gelenler hakkında inmiş­tir. Zira onlar, Peygamber (s.a.s.) ’i mutlaka mağlup edeceklerini duşunuyor, bu hususta kimsenin kendilerini yenmeye guc yetiremeyeceğini iddia ediyorlardı. Neleri varsa hepsini Allah ’a ve Peygamber ’e duşmanlık yolunda harcıyorlardı. Bu sebeple bu malların sarfına kendi ağızlarından الإهلاك (ihlÂk) yani “kendilerine hicbir fayda sağlamayacak şekilde telef etme” ifadesi kullanılmıştır. Onların bu hÂli Âyet-i kerîmede şoyle beyÂn edilir:
“İnkÂra saplananlar, mallarını insanları Allah yolundan cevirmek icin harcarlar. Onu boylece harcamaya devam edeceler. Ama harcanan bu mal onlara bir pişmanlık sebebi olacak. Cunku hedeflerine varamadan mağlup edilecekler. Neticede kÂfirler toplanıp cehenneme surulecekler.” (EnfÂl 8/36)
Rivayete gore Haris b. Âmir isimli onde gelen bir Mekkeli, sozde musluman olmakla birlikte surekli gunah işliyor, ardından durumunu Resûlullah ’a anlatıyor, o da gunahlarının kefareti icin sadaka vermesini emredi­yordu. Sonunda bu sozde musluman, “Muhammed ’in dinine girdikten sonra kefa­ret ve sadaka vere vere elimde avucumda bir şey kalmadı” demişti. 6. Âyet bu olaya da ışık tutmaktadır. (bk. Kurtubî, el-CÂmi‘, XX, 64)
İster kÂfir, ister munafık kim olursa olsun, İslÂm duşmanlığı yolunda mallarını harcarken kendilerini kimsenin gormediğini sanabilirler. Halbuki Allah onları gormekte, neyi nereye harcadıklarını bilmektedir ve bunun hesabını soracaktır. Nitekim Resûlullah (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Hicbir kul, kıyÂmet gununde, omrunu nerede tukettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vucûdunu nerede yıprattığından sorulmadıkca bulunduğu yerden kıpırdayamaz.” (Tirmizî, KıyÂmet 1)
Bu sorgulama ilÂhî adaletin bir gereğidir. Zira Allah TeÂl insana cok buyuk bir değer vermiş, onu eşsiz ozelliklerle donatmıştır:
Beled Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Beled Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan