Âl-i İmrÂn Suresi 124. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 124. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 124. Ayetinin Arapcası:اِذْ تَقُولُ لِلْمُؤْمِن۪ينَ اَلَنْ يَكْفِيَكُمْ اَنْ يُمِدَّكُمْ رَبُّكُمْ بِثَلٰثَةِ اٰلَافٍ مِنَ الْمَلٰٓئِكَةِ مُنْزَل۪ينَۜ
Âl-i İmrÂn Suresi 124. Ayetinin Meali (Anlamı):O vakit mu ’minlere: “Rabbinizin, indirilmiş uc bin melekle size yardım etmesi yetmez mi?” diyordun.
Âl-i İmrÂn Suresi 124. Ayetinin Tefsiri:Rivayete gore Bedir ’de guclu ve kalabalık bir orduya karşı durmaya calışan muslumanlar arasında Kurz b. CÂbir el-MuhÂribî ’nin, yanındaki savaşcılarla birlikte muşriklerin yardımına geleceği soylentisi cıktı. Bu durum muslumanlara cok ağır gelince onları zaferle mujdelemek ve kalplerini pekiştirmek uzere bu Âyetler nÂzil oldu. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, IV, 101) Dolayısıyla Allah Te ’Âl Bedir savaşında mu ’minlere başlangıcta bin melekle yardım etmiş (bk. EnfÂl 8/9), bundan sonra Kurz haberleri uzerine inmiş olan uc bin meleğin yardımıyla muşriklerin dağılmasını hızlandırmıştır. Şayet duşman tarafına Kurz ’un yardımı hemen geliverecek olursa, mu ’minlerin sabırlı ve takv sahibi olmaları şartıyla alametli, nişanlı, simaları belli beş bin melek daha gondereceğini de va‘detmiştir. Fakat durum şunu gosteriyor ki, duşmana bahsedilen yardım gelmediği ve bu sırada muslumanların zaferi de gercekleştiği icin bu beş bine ihtiyac kalmamıştır.
Allah TeÂlÂ, muslumanların Bedir ’de muşÃ‚hede ettikleri bu ilÂhî yardımın, sabırlı ve takv sahibi oldukları takdirde, Uhud ’da ve başka zamanlarda da gelebileceğini hatırlatarak onların cesaret, gayret ve tevekkul hislerini kuvvetlendirmektedir. Zaten aşağıdaki iki Âyet de meleklerin yardıma gonderilmelerinin hikmetini haber vermektedir:
Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 124. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan