Leyl Suresi 18. ayeti ne anlatıyor? Leyl Suresi 18. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Leyl Suresi 18. Ayetinin Arapcası:اَلَّذ۪ي يُؤْت۪ي مَالَهُ يَتَزَكّٰىۚ
Leyl Suresi 18. Ayetinin Meali (Anlamı):Malını iyilik yollarında harcayıp nefsini gunahlardan arındıran kimse.
Leyl Suresi 18. Ayetinin Tefsiri:O ateşten kurtulmanın yolu, takv sahibi olmak, yani Allah ’a ve Âhirete inanarak Allah ’ın razı olmayacağı, aksine onun azabını celbedecek butun yanlış hal ve hareketlerden uzak durmak; O ’nun razı olacağı guzel işler yapmaktır. Bu guzel işlerin başta gelenlerinden biri, nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye edebilmek, onu arındırıp yuceltmek icin malı mulku, karşılığında bir teşekkur bile beklemeden sırf Allah rızÂsı icin hayır yollarında harcamaktır. Boyle şahsiyet sahibi insan, yardım ettiği kimselerden bir yardım beklemez. Sadece Allah rızÂsı icin yardım eder. Yardım ettiği kimsenin onun uzerinde, karşılığını vermesi gereken bir iyiliği yoktur. Bunun en guzel misali başta Peygamberimiz (s.a.s.) olmak uzere, onun seckin sahabîleridir. Nitekim Hz. Ebubekir (r.a.) ile alakalı şu hÂdise cok dikkat cekicidir:
Ebubekir (r.a.) servetinin coğunu koleleri hurriyetine kavuşturmak ve onların hidÂyetine vesîle olmak icin sarf ederdi. Zira bir mu ’mini sevindirmek ve onun kulluk vazifelerini huzur icinde îf edebilmesini sağlamak, merhamet ummanı o insan icin tarif edilemez bir saadet kaynağı olmuştu. Servetini bu şekilde harcayıp tuketmesinden hoşlanmayan babası Ebû KuhÂfe birgun:
“–Oğlum! Sen hep zayıf ve gucsuz koleleri satın alıp ÂzÂd ediyorsun. Madem kole ÂzÂd edeceksin, şoyle guclu-kuvvetli koleler satın al da, tehlike ve kotuluklere karşı onunde durup seni korusunlar” dedi. Hz. Ebûbekir ise:
“–Babacığım, benim boyle davranmakta yegÂne maksadım Allah ’ın rızÂsını kazanmaktır. Ben onları ÂzÂd etmekle ancak Allah katındaki mukÂfÂtı istiyorum” dedi. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, XXX, 279)
Allah TeÂlÂ, kendi rızÂsı icin boyle comertlik ve fedakÂrlık yapanlardan razı olacak ve onlara oyle mukÂfat verecek ki, onlar da nihÂyetsiz memnuniyet duyacaklardır.
Şuphesiz verilen bu mujdeye en layık olan kişi, muttakîlerin ve comertlerin serveri olan Nebiyy-i Muhterem (s.a.s.) ’dir. Şimdi başta Efendimiz olmak uzere onun muazzez şahsında, tam bir samimiyet ve teslimiyet icinde Allah ’a kulluk yapanlara daha buyuk mujdeleri haber vermek uzere gonulleri ve ruhları aydınlatıcı şualarıyla Duh sûresi geliyor:
Leyl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Leyl Suresi 18. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan