Âl-i İmrÂn Suresi 81. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 81. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 81. Ayetinin Arapcası:وَاِذْ اَخَذَ اللّٰهُ م۪يثَاقَ النَّبِيّ۪نَ لَمَٓا اٰتَيْتُكُمْ مِنْ كِتَابٍ وَحِكْمَةٍ ثُمَّ جَٓاءَكُمْ رَسُولٌ مُصَدِّقٌ لِمَا مَعَكُمْ لَتُؤْمِنُنَّ بِه۪ وَلَتَنْصُرُنَّهُۜ قَالَ ءَاَقْرَرْتُمْ وَاَخَذْتُمْ عَلٰى ذٰلِكُمْ اِصْر۪يۜ قَالُٓوا اَقْرَرْنَاۜ قَالَ فَاشْهَدُوا وَاَنَا۬ مَعَكُمْ مِنَ الشَّاهِد۪ينَ
Âl-i İmrÂn Suresi 81. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah, vaktiyle butun peygamberlerden: “Size kitap ve hikmet verdikten sonra, sahip olduğunuz bu bilgileri tasdik eden bir peygamber size geldiğinde, ona mutlaka inanacak ve kesinlikle yardım edeceksiniz!” diye soz almıştı. Ardından: “Bunu kabul ettiniz, bu ağır yukumu sırtınıza aldınız mı?” diye sormuş, onlar da: “Kabul ettik” demişlerdi. Bunun uzerine Allah: “Oyleyse şÃ‚hit olun, ben de sizinle beraber şÃ‚hit olanlardanım” buyurdu.
Âl-i İmrÂn Suresi 81. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂlÂ, kitap ve hikmet verdiği butun peygamberlerden, kendilerine her ne zaman sahip oldukları bilgileri doğrulayan bir peygamber gelse, onu tasdik edip ona yardımcı olma hususunda soz almıştır. Peygamberler de bunu kabul etmiş ve bu mesuliyeti yuklenmişlerdir. Bunu kabulden yuz cevirenler, her kim olursa olsun, fÂsık olarak nitelenmişlerdir. Dolayısıyla burada soz alan Allah, kendilerinden soz alınanlar da peygamberlerdir. Sozun esası, peygamberlerin birbirlerini desteklemeleri ve nihÂyetinde Hz. Muhammed (s.a.s.) adında bir peygamberin geleceğini mujdelemeleridir. Bu sozun, butun peygamberlerin ummetlerinden, Hz. Muhammed (s.a.s.) peygamber olarak gonderildiğinde, onu doğrulayıp ona yardım etmeleri gerektiği hususunda almış oldukları soz olmasında şuphe yoktur. Dolayısıyla Ehl-i kitabın peygamberlerine bizzat veya hukmen verdikleri soz gereğince ahir zaman Peygamberine inanıp ona yardım etmeleri gerekmektedir. “Bana olan sozunuzu tutun ki, ben de size olan sozumu tutayım” (Bakara 2/40) Âyetinde de bu soze bir hatırlatma yer almaktadır. Verilen sozu unutmak ve onu yerine getirmemek ise buyuk bir gunahtır. Hele hele Allah ’ın dininden başka bir din aramak akıl kÂrı değildir:
Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 81. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan